Elena Lindemans

  • Elena - BNN-VAR Academy

    Elena Lindemans is een Nederlandse journalist, documentairemaker en presentator bij de VARA. Op haar 25-ste begon ze als verslaggever bij het VARA-televisieprogramma KASSA. Nu, bijna 17 jaar later, maakt ze documentaires en presenteert ze programma’s.

    Lindemans was 26 jaar toen haar moeder zich van het leven beroofde. Zij maakte hierover de gelauwerde documentaire Moeders springen niet van flats (2014). De film gaat over de maatschappelijke gevolgen van een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patiënten en leidde onder meer tot een hoorzitting in de Tweede Kamer. Voor de documentaire ontving Elena Lindemans de Psyche Media publieksprijs 2015.

    Lindemans maakte verder voor de documentaireserie De Muur de meest besproken aflevering over Belfast waarin te zien is dat katholieken en protestanten ondanks het vredesakkoord van 1998 nog altijd zeer gescheiden leven (2014, VARA). De serie De Muur kreeg in de categorie ‘beste documentaire/reportage’ de TV Beelden Award 2015. Momenteel werkt Lindemans aan nieuwe afleveringen voor De Muur.

    Lindemans presenteerde in 2014 het VARA-televisieprogramma EZ (Economische Zaken) over ‘de economische werkelijkheid die ons allemaal raakt’. Ook was zij in aanloop naar de Klimaattop in Parijs in november 2015 samen met Sophie Hilbrand en Milouska Meulens het gezicht van het eenmalige klimaatprogramma ‘Nederland wordt groen’.

Deze mensen gingen je voor

Terug naar boven