Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Adios Noniño

 • Adios Noniño

  De Zorreguieta-affaire 

  zorreguietavidela

  Een problematisch huwelijk

  Op 30 maart 2001 werd bekend dat kroonprins Willem-Alexander verloofd was. Zijn toekomstige bruid was de Argentijnse Máxima Zorreguieta.  Haar vader, Jorge Zorreguieta had een discutabele reputatie: hij was onder de militaire juntabeweging van Jorge Videla (1976-1983) onder andere minister van landbouw geweest.  Hij was dat tot 1981, toen werd hij na reorganisatie overbodig verklaard en vond hij een functie buiten de politiek. Nog geen jaar later verloor Argentinië  de Falkland-oorlog en viel het Videla-regime.

  Onder Videla zijn veel politieke tegenstanders van het regime gemarteld, vermoord of plots verdwenen. Toen de details aan het licht kwamen werden verantwoordelijken gestraft. Zorreguieta was toen al niet meer in de politiek actief en werd daarom niet vervolgd.

  Zorreguieta’s verleden zorgde ook in Nederland voor problemen toen zijn dochter Máxima zich met de Kroonprins der Nederlanden verloofde. PvdA-Premier Wim Kok wilde graag weten wat precies de rol van Jorge Zorreguieta in het Videla-regime was geweest en vroeg in het geheim aan Michel Baud, professor in Latijns-Amerikaanse studies,  om de gebeurtenissen te onderzoeken. Baud kwam tot de conclusie dat Zorreguieta op de hoogte moest zijn geweest van de verdwijningen, maar dat het praktisch uit te sluiten was dat hij persoonlijk had deelgenomen aan de misdaden onder het Videla-regime. Er kon nu een huwelijk georganiseerd gaan worden, maar of Jorge Zorreguieta daarbij aanwezig mocht zijn was nog maar de vraag.

  In het parlement vormde zich een steeds grotere meerderheid die vond dat Jorge Zorreguieta niet bij het huwelijk aanwezig zou mogen zijn. Uiteindelijk hoefde de regering niet te kiezen: na gesprekken met Minister van Staat Max van der Stoel zag Zorreguieta uiteindelijk zelf van aanwezigheid bij het huwelijk af. Toen de verloving werd aangekondigd door Koningin Beatrix vermeldde zij dan ook al direct dat de vader van Máxima  niet bij het huwelijk aanwezig zou zijn. Máxima nam na de bekendmaking van de verloving publiekelijk afstand van het Videla-regime. Op twee februari 2002 zijn de kroonprins en zijn bruid getrouwd. Jorge Zorreguita was in Argentinië gebleven. De tranen die de kersverse prinses  tijdens het spelen van de tango Adios Noniño plengde, zijn wel opgevat als een uiting van haar verdriet daarover.

  Na de Greet Hofmans- en de Lockheed-affaire was een crisis rond het koningshuis voor de derde maal afgewend door een sociaaldemocratische premier. 

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven