Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Getekend voor De Strijd

 • oppenheimer vp
  Voor de aflevering “Rood en Oranje” van De Strijd maakte Ruben Oppenheimer een prent in de antimonarchistische traditie van de socialisten.

  Speciaal voor de aflevering “Rood en Oranje” van De Strijd heeft cartoonist Ruben L. Oppenheimer een tekening gemaakt, die in de traditie staat van de antimonarchistische houding van de socialisten. Al vanaf het ontstaan van het socialisme werd geprotesteerd tegen het erfelijk koningschap.  Dat is immers in strijd met het gelijkheidsbeginsel, en bovendien geldverslindend. In de meeste gevallen waren personen van koninklijke bloede ook niet de morele voorbeelden die je misschien zou verwachten, met de Nederlandse Koning Willem III als exemplarisch voorbeeld. Hij werd niet voor niets Koning Gorilla genoemd.

  Bekende en minder bekende socialisten, zoals Bart van Ommeren en vooral Domela Nieuwenhuis, brachten dan ook maanden door achter de tralies, veroordeeld wegens majesteitsschennis. Domela sprak vaak over de strijd der socialisten tegen de vijf K's, waarmee hij doelde op kapitaal, kerk, kroeg, kazerne en dus ook koningshuis.


  Hoewel de meeste socialisten om verschillende, vaak electorale, redenen hun verzet tegen het koningshuis vandaag de dag hebben ingeslikt of opgegeven, zijn er nog steeds republikeinen. De tekenaar Ruben Oppenheimer maakte bovenstaande tekening, waaruit op te maken valt dat de kritiek op vorsten in de afgelopen honderd jaar inhoudelijk niet veel is veranderd. Oppenheimer greep overigens terug op een nog veel ouder voorbeeld. In 1831 maakte de Franse satriricus Honoré Daumier bijgaande prent over koning Louis-Philippe I, wat hem een half jaar cachot opleverde.

  Voor zover wij weten is Oppenheimer nog op vrije voeten.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven