Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Communisme in het noorden des lands

 • Oldambt vp
  Voor de erfgenamen van de Communistische Partij Nederland gaat er niets boven Groningen

  In het Noordoosten van de provincie Groningen ligt de gemeente Oldambt. In dit oorspronkelijke landbouwgebied liggen ook de van oudsher communistische bolwerken Beerta, Nieuweschans en Finsterwolde. Niet zo raar dus dat, toen de CPN in 1991 in GroenLinks opging, het communisme in het Oldambt bleef bestaan. Eerst in de vorm van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) en later ook in de Verenigde Communistische Partij (VCP). 

  Aan de oprichting van de NCPN in 1992 gaat een geschiedenis binnen de CPN vooraf. In de jaren zeventig kreeg de CPN steeds minder leden vanuit de arbeidersklasse maar het activisme van de partij trok wel veel studenten aan. Na een interne partijstrijd en teruglopende verkiezingsuitslagen werd in 1984 de partij compleet gemoderniseerd waarbij veel oude communistische waarden werden losgelaten. Voor orthodoxe CPN’ers ging dit veel te ver. Ze scheidden zich af van de partij en vormden in 1985 het Verbond van Communisten in Nederland (VCN), dat in 1992 opging in de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN).  In het Oldambt bleef de NCPN populair zoals de CPN dat altijd was geweest. Totdat in 1994 een plan verscheen voor de aanleg van Blauwestad.


  Blauwestad moest een ambitieus woon- en watergebied midden in het Oldambt worden. Het plan leidde tot veel discussie in de Oldambtse politiek; zo ook binnen de NCPN. Enerzijds rekende men op werkgelegenheid, maar tegenstander Engel Modderman fulmineerde:  ‘Binnen de dijk komen er woningen voor de kapitalisten. Buiten de dijk mag de rest zitten, de gewone arbeider.’  Toen begin juli 1999 bleek dat een deel van de NCPN vóór de bouw van Blauwestad ging stemmen, verlieten Modderman en zijn medestanders de partij. Zij richtten een nieuwe partij op: de Verenigde Communistische Partij (VCP).

  Door een slechte campagne en slecht functioneren was de rol van de NCPN vanaf de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in het Oldambt uitgespeeld. De VCP groeide juist flink. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werd de VCP zelfs de op één na grootste partij. De VCP anno nu richt zich op de gewone mensen die in hun dagelijks leven te maken krijgen met onrecht en uitbuiting. De partij kon niet voorkomen dat Blauwestad er kwam: in 2004 werd met de aanleg begonnen. Het project wordt heden ten dage overigens algemeen als mislukt beschouwd…

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven