Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

De Strijd is begonnen

 • gerdierikvara3
  In een tiendelige serie wordt de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentigjarige VARA.

  “De Strijd, een serie  over de gouden eeuw  van de arbeider. Gouden eeuw? Hoezo? Omdat in de  afgelopen 100 jaar Nederland  is opgebouwd tot het  welvarende land dat het nu is.  Opgebouwd door  arbeiders”.

  Dat waren op 9 oktober de eerste woorden van presentator Gerdi Verbeet aan het begin van de aflevering De Fabriek. Het was het begin van de 10-delige serie De Strijd, een serie over de geschiedenis van de arbeider in Nederland. In elke aflevering rijdt verslaggever Erik Dijkstra langs talloze historische plaatsen. Hij ontmoet mensen die iets betekend hebben in de geschiedenis van de arbeiders en praat met historici over bevlogen leiders en belangrijke gebeurtenissen. Hij maakt zijn tocht op het arbeidersvervoermiddel bij uitstek: de brommer.

  Op plaatsen waar strijd is geleverd plaatst hij symbolisch een rode vlag, als onderdeel van “De Rode Vlaggenroute”. Op de gevel van een fabriek of op een monument waar arbeiders hun nek hebben uitgestoken voor een betere toekomst. Van Scheemda tot Helmond, van Glanerbrug tot Goes, telkens wordt “De Rode Vlaggenroute” weer iets langer. We zien hoe hard er is gewerkt en wat dat heeft opgeleverd.

  In de eerste aflevering herinneringen van mannen en vrouwen die hebben gewerkt in de textielindustrie, de strokarton en bij Verkade. Hoe zwaar mensen het ook hebben gehad, ze praten meestal met trots over hun werk dat ze voor geen goud hadden willen missen. Hoe er is gestaakt voor kiesrecht, voor een achturige werkdag, voor een beter leven. Alles wat nu zo vanzelfsprekend lijkt is met strijd tot stand gekomen.

  Een serie over de revolutie van Troelstra en het Aardappeloproer. Maar ook over de arbeider die speelt bij de fanfare, niet drinkt en aan sport doet. Over de jaren van Drees en Den Uyl en een aflevering over ‘De Arbeidersomroep’. Want dit is een serie die bij uitstek past bij de VARA. Dat “De Strijd” wordt uitgezonden als de VARA het 90-jarig bestaan herdenkt is geen toeval. De VARA en vroeger ook een krant als Het Vrije Volk hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de arbeiders, van gewone mensen.

   

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven