Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Eigen plein voor Domela in Hilversum

  • domela vp
    De gemeente Hilversum heeft het pleintje voor zijn sterfhuis vernoemd naar de vader van het socialisme in Nederland.

    De "vader van het socialisme in Nederland" Ferdinand Domela Nieuwenhuis, bracht de laatste jaren van zijn leven door in Hilversum. In 1903 kocht hij een huis aan de Burgemeester Schooklaan, dat hij Villa Annie doopte, naar zijn kort daarvoor overleden dochtertje. Domela, die in die jaren al overtuigd anarchist was, koos mede voor Hilversum omdat zich daar de drukkerij bevond van het anarchistische blad "De Vrije Socialist", waarvan hij hoofdredacteur was.

    Geplaagd door geldzorgen en gezondheidsproblemen besteedde Domela zijn tijd vooral aan schrijven. Zo werkte hij onder andere aan zijn memoires "Van Christen tot Anarchist". Hij besteedde ook veel tijd aan de Internationale Anti Militaristische Vereeniging die hij had opgericht. In 1919 overleed Domela in Villa Annie. Zijn uitvaart (hij was een van de eerste Nederlanders die zich liet cremeren) trok meer dan 30.000 belangstellenden.

    Toen bij de voorbereidingen van de serie De Strijd bleek dat de gemeente Hilversum nauwelijks aandacht besteedde aan zijn beroemde inwoner, is besloten het pleintje voor Villa Annie te vernoemen naar Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven