Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Expositie Riek Milikowski

 • Portret Riek M
  De kunstenares Riek Milikowski wordt geïnterviewd in De Strijd. Momenteel stelt ze haar werk tentoon in Dokkum.

  De kunstenares Riek Milikowski wordt geïnterviewd in “De Ideale Arbeider”, aflevering 4 van De StrijdZij vertelt onder meer hoe ze zich op twaalfjarige leeftijd aansloot bij de AJC (Arbeiders Jeugd Centrale) waar ze met haar tekenen wilde bijdragen aan het bereiken van betere omstandigheden voor arbeiders. Vandaag de dag is zij (op haar 96ste) nog steeds actief in de kunst.

  Op vrijdag 11 september opende de expositie 70 jaar werk van Riek Milikowski-de Raat, gekleurd door oorlog en verzet in het Museum Dokkum. De tentoonstelling geeft een overzicht van Rieks werk van 1944 tot nu. Naast haar eigen tekeningen en schilderijen, is er ook werk te zien van de Friese schilderes Anneke van der Feer. Zij was de vrouw die Riek in 1940 stimuleerde om te gaan schilderen, en zij portretteerde Riek al in de oorlogsjaren. Helaas zijn een aantal portretten die Riek zelf maakte verloren gegaan tijdens een inval in haar woning door de Grüne Polizei.  

  Behalve aan haar werk schenkt de tentoonstelling ook aandacht aan Rieks persoonlijke leven. Zij moest onderduiken tijdens de oorlog, en verloor haar man, die de doodstraf kreeg wegens verzetswerk. Haar tweede partner, Herman Milikowski, overleefde diverse concentratiekampen.

  Sinds 2011 woont en werkt Riek Milikowski in het Rosa Spier Huis te Laren. 

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven