Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Gastarbeiders

 • gastarbeidersmonument vp
  In de jaren '60 haalden overheid en bedrijsleven arbeidskrachten uit het buitenland.

  Door de economische groei na de oorlog is er veel werk, en doordat het onderwijsbeleid in Nederland succes heeft, wordt laaggeschoold werk minder populair. In de jaren zestig halen overheid en bedrijfsleven arbeidskrachten voor de zware industrie uit landen als Italië, Spanje en Portugal. In 1964 sloot de Nederlandse regering een wervingsovereenkomst met Turkije, in 1969 volgde Marokko. Veel zogeheten gastarbeiders vonden ook zelf de weg naar Nederland.

  De eerste gastarbeiders werden ondergebracht in overvolle pensions. Ook de werkomstandigheden waren vaak hard. Door gezinshereniging raakte het begrip “gastarbeider” (een gast is iemand die te eniger tijd weer vertrekt) achterhaald.

  Vandaag de dag hoor je vaak  dat problemen met de immigratie en integratie door de linkse politiek zijn gecreëerd. Maar eigenlijk heeft juist het bedrijfsleven boter op het hoofd. Fabrieken hebben arbeiders nodig, en de overheid vindt: wat goed is voor de economie, is goed voor Nederland. En het valt niet te ontkennen dat de Nederlandse welvaartsstaat mede is opgebouwd door de handen van werknemers uit het buitenland.

  Erik praat met Mustafa en Müfide Halaceli.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven