Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Gerda van de warme bakker

 • GerdaB vp
  Als kamerlid én als journalist verwoordde Gerda Brautigam de zorgen van gewone mensen

  Als er iets uitgeknokt moet worden, treedt zij kordaat aan en overziet het strijdperk. Zodra zij de vijand ontwaart steekt zij – geheel tegen de regels – rechtop het slagveld over. Nog voor de betrokkene van zijn verbijstering is kunnen bekomen, heeft zij deze met een vriendelijk gezicht de wapens afgenomen en is zij weer op de terugweg. Aan deze methode geeft zij de voorkeur boven het ingewikkelde schieten en dekking zoeken.

  Zo werd Gerda Brautigam (1913-1982) getypeerd door Hans van Mierlo. Niet zo verwonderlijk dat ze door de PvdA al twee keer was gevraagd om tot de Tweede Kamer toe te treden voor ze in 1963 toestemde en met voorkeursstemmen werd gekozen. Opgegroeid in een socialistisch gezin (een ’frisse rode jeugd’ naar eigen zeggen) met een vader die vakbondsleider en Kamerlid voor de SDAP was, werd de politiek haar met de paplepel in gegoten. Kort na de oprichting werd ze lid van de PvdA, waarbinnen ze zeer actief maar ook heel kritisch was. Zo was ze fel tegen de politionele acties, een houding die haar bijna de partij uitdreef.

  In haar 9 jaar als parlementariër hield Brautigam zich bezig met prijsbeleid, media, consumentenzaken en sociale wetgeving. Haar bijnaam ‘Gerda van de Warme Bakker’ kreeg ze door haar pleidooi tegen fabrieksbrood, waarvan ze zei dat er “kraak nog smaak” aan zat. Ze trok vaak de aandacht, niet alleen door haar uiterlijk maar ook door haar heldere manier van praten. Ze sprak “gewoon Nederlands” zoals ze zelf zei, “zodat degenen die je gekozen hadden begrepen waar je het over had.”

  Voordat ze Kamerlid werd werkte Brautigam als journaliste. Ze maakte naam bij Het Vrije Volk, waarvoor ze de hele wereld over reisde en in 1961 verslag deed van het proces tegen Nazi-misdadiger Adolf Eichmann. Hoewel ze getrouwd was verkoos ze haar journalistieke carrière boven het stichtten van een gezin. Bij het grote publiek werd Brautigam in de jaren ’50 bekend door de VARA-radioprogramma’s Het hangt aan de muur en het tikt en het journalistenforum Bij nader inzien. In 1967 werd ze gedwongen haar journalistieke carrière te stoppen omdat die niet meer te combineren was met het Kamerlidmaatschap.

  Brautigam verliet de Kamer in 1972. Tien jaar later overleed ze.  Joop den Uyl  herdacht haar  in Het Vrije Volk als “iemand die moedig en weerbaar voor haar overtuiging opkwam tot zij niet meer kon”.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven