Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Haar Stad

  • Haar Stad vp
    De ontwikkeling van Nederlandse industriesteden vanuit het perspectief van vrouwen in Eindhoven Museum.

    De tentoonstelling Haar Stad, Vrouwen in de industriestad 1918 - 1940 van het Eindhoven Museum belicht de ontwikkeling van Nederlandse industriesteden vanuit het perspectief van vrouwen. In de periode tussen de twee wereldoorlogen transformeren plaatsen zoals Eindhoven, Zaandam en Hengelo van aan elkaar grenzende dorpsgemeenschappen naar moderne industriesteden waar veel vrouwen werken. Het Nederland van nu zou er niet zijn zonder de inzet van deze vrouwen. De tentoonstelling Haar Stad is te zien vanaf 21 november t/m 31 december in het Designhuis in het centrum van Eindhoven.

    Tussen 1918-1940 groeien enkele Nederlandse steden expansief door de industrialisatie. Dit heeft grote gevolgen voor de positie van de vrouw. Opkomende bedrijven als Philips en DAF nemen massaal vrouwen in dienst. Ze worden gezien als goedkopere arbeidskrachten, die goed inzetbaar zijn voor nauwkeurig werk. In deze periode krijgen vrouwen kiesrecht en kunnen ze steeds vaker naar school. Ook maken ze de eerste grote beurscrash van 1929 mee, zien de eerste stoplichten in de straten verschijnen en merken dat de politieke spanningen met Duitsland steeds hoger oplopen. In de tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen in het leven van vijf vrouwen uit verschillende lagen van de samenleving. Met behulp van historisch beeldmateriaal en diverse dagelijkse voorwerpen, van een strijkbout op kooltjes tot schooldiploma’s, wordt duidelijk hoe het is om in deze periode te leven. Bezoekers kunnen in deze personages verhalen van hun oma’s herkennen.

    De tentoonstelling is vanaf 22 november te zien in het Designhuis van het Eindhoven Museum. Meer informatie vindt u hier.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven