Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Meer dan 50 jaar VARA-lid

 • SDAPvaandel vp
  Helmut Sikma, Assen

  Het gezin waar ik geboren ben (16 mei 1930) woonde in Zaandam. Mijn vader en moeder waren SDAP. Idealisten, en wat betreft de VARA weet ik nog dat wij als kinderen, mijn oudere zuster en ik, de dag openden met de VARA. Toentertijd opende de VARA met de Socialistenmars, en wij zongen dat gevieren mee. Wij staande op de bank, en mijn ouders er tegenover. Zo waren we visueel op gelijke hoogte, maar het was zeer bewust een actie om de gelijkwaardigheid waarin we zijn opgevoed te onderstrepen. Wij waren lid van de rode beweging/familie, dus Humanistisch Verbond en Humanitas naast de SDAP, vakbond en dergelijke. Ik weet ook van het kartonnen doosje met rode opdruk waarin centen werden gestopt, waarmee we spaarden voor de VARA. We luisterden naar de VARA, vaak samen, naar ome Keessie, en later toen we drukker werden vaak apart. We gingen wel eens naar de landelijke VARA-bijeenkomsten. Ik ben veel vergeten, maar herinner me nog een kale vlakte aan de rand van Amsterdam.

  Ikzelf zat in de Nieuwe Koers, de jongerenorganisatie van –inmiddels- de PvdA. De VARA-radio organiseerde een “wedstrijd in welsprekendheid” door het hele land. Dat heette “Mijnheer de voorzitter…” De wedstrijd werd ook in Wormerveer gehouden, en daaraan hebben tien jongeren (het was een jeugdprogramma) meegedaan, en ik ook. De opnames waren op 13 januari 1953, en het werd op 19 januari uitgezonden. De jury bestond uit Wim Thomassen, Jaap Buys jr. en Ary van Nierop.

  Op 1 mei hoorde de VARA er ook bij. Er was dan bijvoorbeeld een grote feestavond, waarop de Flierefluiters optraden, en andere VARA-coryfeeën. 1 mei was toen een grote feestdag. ’s Morgens al om 6 uur naar het gebouw van de AJC om een wagen te versieren (we woonden immers in het rode Zaandam) voor de optocht, en voor het klaarmaken van de meiboom en het podium. Mijn vader was de voorzitter, mijn moeder declameerde passende gedichten, en mijn zus en ik deden mee met een cabaret, dat heette ‘de Rode Koers’. In die tijd traden we overal rond Zaandam op met liedjes over “stemmen op Drees”. Het was de tijd van Drees en Schermerhorn, en we traden veel op voor VARA-mensen.

  Zelf speelde ik geen rol in de VARA-organisatie. Ik ben er al wel meer dn 50 jaar lid van. Ik heb op latere leeftijd nog deel uitgemaakt van een cabaret, “De Stoomfiets”, een anti-atoomenergiecabaret, waarvoor ik ook liedjes schreef. Ik heb toen wel contact gehad met de VARA, maar die was tot mijn spijt afwijzend. We hebben wel door heel Drenthe en omstreken opgetreden. Ik ben nog altijd trots als de VARA goede programma’s uitzendt. De VARA wil nog altijd vernieuwend zijn, en slaagt daar aardig in.

   

   

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven