Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Het vrije woord in Den Helder

 • Afd Den Helder
  Cees Rondèl, Den Helder

  Op 1 november was het precies negentig jaar geleden dat in hotel Parkzicht in Amsterdam de VARA werd opgericht. Al gauw na de oprichting van de omroep in 1925 werden er in het hele land districten en afdelingen opgericht, om het vrije woord in het hele land bekendheid te geven. Omstreeks 1930 ging de VARA afdeling Den Helder van start en behoorde toen samen met de S.D.A.P, het N.V.V, de Bond voor Minder Marinepersoneel, de ABVA en de AJC tot de rode familie van Den Helder. Vooral met 1 mei-vieringen traden de organisaties gezamenlijk op en was het een bonte stoet die door de binnenstad van Den Helder trok, met de Helderse Fanfare voorop. Ook werden er in Den Helder muziekavonden georganiseerd in het Casino aan de Kanaalweg en daar traden dan de Ramblers op. De toegangskaarten werden verkocht bij de plaatselijke afdelingsbestuurder.

  Na zaterdag 4 februari 1933 veranderde alles, want op die dag brak de muiterij op de Zeven Provinciën uit. De gevolgen waren desastreus voor de rode familie in Nederland en het sterkst werd dat gevoeld in Den Helder. Iedereen die een overheidsbaan had mocht bijvoorbeeld niet lid zijn van het N.V.V, de S.D.A.P, de ABVA, de VARA en andere linkse organisaties. Om toch in het bezit van de radiogids te komen werd besloten om die over te zetten naar een ander huisadres in Den Helder. Dat werd de Coöperatie aan de Brakkeveldweg, van de familie Fabricius. Hier kwam pas verandering in nadat in 1939 de S.D.A.P. toetrad tot de regering van Dirk Jan de Geer.

  Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de afdelingen weer terug, en na verloop van tijd fuseerden de afdelingen met andere afdelingen en zo ontstond begin jaren zeventig van de vorige eeuw de VARA afdeling Noorderkwartier. Deze afdeling bestond uit vier bestuursleden uit Schagen en een uit Den Helder. In 1979 werd Den Helder de thuisbasis van de afdeling Noorderkwartier. Het afdelingswerk bestond voornamelijk uit het ondersteuning geven aan radio- en televisieprogramma’s op locatie, zoals onder meer de Willem Ruis Lottoshow. En vanaf de zomer van 1985 gingen we in Den Helder van start met een serie muziekavonden voor de jeugd, die gehouden werden in het voormalige Expressiecentrum in de Jacob van Heemskerckstraat. In 1991 veranderde de VARA haar verenigingsstructuur en werden de districten en afdelingen omgevormd.

  (eerder gepubliceerd op denhelderactueel.nl)

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven