Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Joseph Schmidt

  • josephschmidtvp
    Joseph Schmidt was een tenorzanger en filmacteur uit Oostenrijk-Hongarije die te klein werd geacht voor het toneel maar furore maakte op de radio.

    Joseph Schmidt(1904-1942) was een tenorzanger en filmacteur uit Oostenrijk-Hongarije, die vooral tijdens het interbellum bekendheid genoot. Schmidt kwam door zijn lengte niet gemakkelijk aan het werk: omdat hij maar 1,53 meter was wilde veel operadirecteuren hem niet op het podium hebben. Toch werd hij als operatenor bekend en werd hij opgemerkt door de Nederlandse muziekleider van de Berlijnse radio, Cornelis Bronsgeest. Hij zag in dat Schmidt misschien dan wel niet zo geschikt was voor een carrière op het operatoneel, maar dat de zanger samen met een radiomicrofoon een gouden combinatie zou zijn.

    De eerste radio-opera met Schmidt werd een groot succes. Vanaf 1929 tot en met 1933 was hij in maar liefst 37 opera-uitvoeringen voor de Berlijnse radio te horen. De mensen wilden de radioberoemdheid ook graag zien en vanaf 1931 verscheen hij in diverse films. Schmidt ging ook op tournee in Europa. In de jaren ‘30 heeft hij daarbij vaak Nederland bezocht: in eerste instantie omdat hij vaak voor de VARA-radio zong, later gaf hij daarnaast ook publieke concerten die druk bezocht werden.  Op vijf juli 1936 was Schmidt zelfs de top-act bij het VARA-zomerfeest, waar hij voor ongeveer 100,000 mensen zong. Hoewel Schmidt zelf geen uitgesproken socialist was, is zijn geschiedenis zo toch onlosmakelijk met die van de VARA verbonden.  Omdat hij zo graag in Nederland optrad nam hij in 1937 het nummer ‘Ik hou van Holland’ op, dat tot op de dag van vandaag nog in televisieprogramma’s wordt gebruikt.

    Schmidt was van Joodse afkomst. Toen de oorlog uitbrak probeerde hij naar het niet-bezette gedeelte van Frankrijk te vluchten, maar toen Frankrijk verslagen werd reisde hij door naar Zwitserland. Daar werd hij als illegale immigrant bestempeld, hoewel hij in het bezit van een Amerikaans visum was.  Pogingen om naar Amerika te ontkomen mislukten.  Hij kwam in het Zwitserse vluchtelingenkamp Girenbad terecht, waar zijn gezondheid al snel achteruit ging. Schmidt overleed op 16 november 1942.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven