Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Leren? Ze moet leren naaien!

 • VARAtroffeltje
  Leni Paul, Aalsmeer

  Mijn opa liep in 1918 achter Troelstra aan in Amsterdam. Kwekersknecht in Aalsmeer, met een goed verstand. Links zijn vergde moed in het Aalsmeer van die tijd. Hij trouwde in 1911, in 1912 werd zijn enige dochter geboren, mijn moeder. Vreselijke bevalling, onmiddellijk lid geworden van de Malthusiaanse Bond. Het bleef dus bij zijn dochter Antje die het verder moest brengen dan haar ouders. In huis goede boeken, het troffeltje aan de muur, de Varagids en het portret van Pieter Jelles Troelstra. Van de niet zo aardige echtgenoot voor Nienke van Hichtum heeft hij nooit geweten....

  Mijn grootmoeder had voor ze trouwde gewerkt bij MENEER van Hoff, advocaat in Den Haag. Dienstmeisje dat elke avond een half uur heen moest lopen naar het station om voor 'meneer' de krant te halen en ook weer een half uur terug.

  Goed, mijn opa zette zich in Aalsmeer in om een Uloschool te stichten en dochter Antje ging daar heen, ondanks de opmerkingen van minder verlichte familieleden: Antje leren? Ze moet leren naaien. Antje haalde in 1928 haar Ulo-diploma en sprak tot op haar 89e, toen ze overleed, nog aardig Frans met mijn kleinzoon. Opa was blij met Drees, na Den Uyl haakte hij af, bleef nog wel lid van de PvdA, maar 'slapend'.

  En ik? Zijn kleindochter? Ik trouwde, was freelance journaliste (ANWB, Groei en Bloei, Parool, etc.), lid van ManVrouwMaatschappij, en trouwde met een Fransman (overleden in 2008). Samen schreven we zes boeken. Mijn zoon werd huisarts, mijn dochter studeerde rechten en wat had ik nog graag gezien dat opa dit had kunnen meemaken.

   

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven