Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Meyer Sluyser

 • meyersluyservp
  Sluyser was een Nederlandse radiocommentator, VARA-kopstuk, journalist en schrijver die na 44 jaar brak met de omroepvereniging.

  “Na het zaterdagse 6 uur nieuws op de VARA-radio gaf mijn vader zijn ‘commentaar op het nieuws’, steevast afsluitend met de woorden “en ik wens u smakelijk eten luisteraars”.  In Joodse kringen stond hij bekend als de ‘kippensoep-versjteerder’, omdat hij onder het avondeten vooral pessimistische geluiden over de wereldgebeurtenissen liet horen”.

  Deze anekdote, afkomstig van zijn zoon Mels, gaat over Meyer Sluyser (1901-1973). Sluyser was een Nederlandse radiocommentator, VARA-kopstuk, journalist en schrijver. Afkomstig uit een joods-socialistisch gezin, sloot hij zich op dertienjarige leeftijd bij de Arbeiders Jeugd Centrale aan en vanaf zijn achttiende werd hij lid van de SDAP. Na de driejarige MULO en diverse kantoorbaantjes werd Sluyser in 1919 tolk bij de Internationale van Werklieden in Overheidsdienst. In 1926 werd Sluyser lid van de zojuist opgerichte VARA. Daarna ging het snel: vanaf 1927 bekleedde hij verschillende bestuursfuncties bij de VARA, zoals het voorzitterschap van de afdeling Amsterdam en lid van het hoofdbestuur. Sluyser streed namens de VARA fanatiek voor meer zendtijd, en tegen overheidscensuur op de omroep. In 1932 was hij de motor (en de scenarist) van de VARA-film "Stuwing", een van de eerste Nederlandse geluidsfilms.

  Sluyser was niet alleen bij de radio, maar ook bij de krant actief. Hij was redacteur van het sociaaldemocratische dagblad Het Volk en schreef onder andere opzienbarende artikelen over het lot van de joodse minderheden in Europa. Als leider van het Bureau van Actie en Propaganda voerde Sluyser tussen 1933-1939 een landelijke campagne tegen het nationaalsocialisme. Tijdens de oorlog wist Sluyser met zijn gezin naar Engeland te ontkomen en werd hij chef van de Radioluisterdienst. Toen er vanuit de BBC plannen waren om een Nederlandstalig programma te beginnen, bedacht hij de naam ‘Radio Oranje’.

  In november 1944 keerde hij terug naar het bevrijdde deel van Nederland, waar hij betrokken was bij de oprichting van het socialistische dagblad Het Vrije Volk. Daar werd hij adjunct-chef tot hij een conflict kreeg met de hoofdredactie. De redactie wilde graag zakelijk en in dienst van de partij schrijven, terwijl Sluyser de boel wilde verlevendigden. Vanaf 1951 leidde hij vier achtereenvolgende verkiezingscampagnes van de PvdA. Hij was het brein achter de verkiezingstournee die Willem Drees maakte per helikopter, een unicum voor die tijd.

  Aan zijn tijd bij de VARA kwam na 44 jaar een tumultueus einde. Sluyser kon zich niet verenigen met de invloed van Nieuw-Links bij de omroep, en verdween uit het bestuur. De oorkonde die hem als “lid van verdienste” werd uitgereikt stuurde hij boos terug. Hij bleef actief als schrijver van een aantal succesvolle bundels over het gewone leven in de vooroorlogse Amsterdamse jodenbuurt. 

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven