Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Oranjebuurt

 • oranjestraatvp
  In Wijk C in Utrecht werd het oranjegekleurde verzet tegen de socialisten geleid door Oranje Ka, uitbaatster van het Oranjepension.

  Wijk C is de een van de meest oranje gekleurde volksbuurten van Nederland. In 1884 vierde de bewoners voor het eerst Prinsessedag, een verre voorloper van Koningsdag. Daarna werd het festijn jaarlijks gevierd als ‘Oranjefeest’. Wijk C wordt ook wel de Jordaan van Utrecht genoemd. Niet alleen arbeiders, maar ook mensen met eigen handeltjes bewoonden deze volksbuurt.

  Voordat er feesten gevierd werden had de buurt al een Oranjegezinde reputatie. Oranje Ka, een bewoonster van de buurt, ijverde er met haar buurtbewoners voor dat de namen van meerdere straten vervangen werden door namen die blijk gaven van de koningsgezinde houding van de bewoners. Zo werd de Zandstraat de Oranjestraat en de Catharijnestraat de Willemstraat. Ook kwam er een Oranjepark.

  Oranje Ka was berucht bij de socialisten. De uitbaatster van het Oranjepension, dat bij feesten het gebouw en haar gasten oranje kleurde, leidde de kruistocht tegen de komst van socialisten in de buurt. Domela Nieuwenhuis vertelde dat als hij socialistische kroegen in Utrecht aan wilde doen, ze met een horde andere buurtbewoners van Wijk C, gehuld in een oranje vlag verscheen om stenen naar de vergaderplekken te gooien en de socialisten te verjagen. Ook Troelstra had slechte ervaringen met Ka. Volgens de SDAP-voorman werd ze opgestookt door studentencorpsleden, die haar complimenteerden met haar dapperheid als ze weer in actie was gekomen. Op 1 mei 1894 waren er rellen tussen dronken studenten, geleid door Ka, tegen de socialisten.

  Gedurende de jaren twintig en dertig van de afgelopen eeuw kleurde de wijk roder. Toch beroept Wijk C zich tegenwoordig nog steeds op zijn Oranjegezinde status. De geschiedenis geeft de wijkbewoners gelijk: regentes Emma, koningin Wilhelmina en koningin Juliana hebben allen de wijk bezocht. De kroon op Oranje Ka’s leven was dat ze de hand van Wilhelmina mocht schudden, die op bezoek kwam in de wijk. Prinses Irene kwam tijdens haar studententijd met haar dispuut ook in een van de kroegen in het buurtje en ze liep ook mee met optochten. 

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven