Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Paulus en Joop

 • paulus
  Hans Wagenaar, Wijk bij Duurstede

  Mijn vroegste herinneringen dateren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Mijn ouders waren rood en mijn grootouders van beide zijden waren ook rood. Ik heb nooit armoede gekend, mijn vader was ambtenaar op het gemeentehuis en we profiteerden van de opbloeiende welvaart eind jaren '50 en in de loop van de jaren '60. We lazen “ Het Vrije Volk “ en iedere week viel de VARA-gids in de bus. Mijn vroegste herinneringen aan de VARA-radio waren het kinderprogramma van Paulus de boskabouter en het hoorspel voor de jeugd op zondagmiddag om half zes met o.a. de avonturen van opa Dribbel. Ook denk ik aan de liedjes van de Jonge Flierefluiters, ‘s morgens na het nieuws van 8 uur het socialistisch strijdlied en de commentaren na het nieuws van 6 uur van Wim van Halm en Meyer Sluyzer. Eind jaren '50 kwam daar de TV bij met de quiz Je neemt er wat van Mee, en de tv shows van Dorus en Rudi Carell. Later in de jaren '60 en '70 was het steeds de VARA die met de boeiendste programma’s  op TV kwam, ook op het gebied van drama en interessante informatieve programma’s zoals Koning Klant, De Ombudsman, Achter het Nieuws en Een Groot Uur U. Met een beetje weemoed denk ik terug aan hoe de VARA-radio in de jaren '70 de hele zaterdag vulde met ZO, ZI, In de Rode Haan, Het Zout in de Pap en Proeflokaal en niet te vergeten op woensdagmiddag om 4 uur het hoorspel.

  Mijn politieke bewustzijn ontstond toen in december 1958 Willem Drees , de bouwmeester van het naoorlogse Nederland, het politieke toneel moest verlaten. Met verbetenheid moesten we zien hoe de confessioneel- liberale coalitie moedwillig de PvdA op een zijspoor zette. We genoten van de felle oppositie van onze politieke leiders Anne Vondeling en Joop den Uyl. We maakten de algemene emancipatie en bewustwording van een nieuwe tijd in de jaren 60 mee waarin onze politieke idealen en het rekening houden met de gewone mensen wat dichterbij kwamen. Groots wat het moment in 1973 toen Joop den Uyl een kabinet wist te vormen waarin de PvdA de boventoon voerde. Nog groter de woede en teleurstelling toen de gluiperds Van Agt en Wiegel in 1977 in het geniep een coalitie wisten te vormen.

  Al met al ben ik tevreden dat ik deze periode van opbloei , waarin de VARA en het socialisme een belangrijke rol spelen, mag meemaken.

   

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven