Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Pech voor de Rode familie

 • pechvp
  De jonge radio-amateurs hadden in de jaren ’30 veel succes met het brengen van een optimistische kijk op het leven.

  De VARA ontwikkelde zich in de jaren dertig van een omroep uitsluitend voor de arbeiders naar een bredere omroep voor de 'gewone' man. Het vurige idealisme maakte plaats voor vertier met een inhoudelijke sterke boodschap. De socialistisch ingestelde omroep sloeg daarmee een brug tussen de arbeidersbeweging en de rest van de Nederlandse samenleving. Een spraakmakend radiopersonage dat deze cultuuromslag illustreert, was Peter Pech. De komische en soms melancholische Peter Pech was een verpersoonlijking van de gewone Nederlander, die zich liet kisten door de 'zorgen' (sores) van het arbeidersleven. Peter Pech wist de hardwerkende Nederlanders een lach op het gezicht te toveren met zijn populaire Pechlied:

  Als Pech ben ik geboren
  En Peter moet ervoor.
  Als Peter Pech de eerste
  Ga ik het leven door.
  Ieder mens heeft weleens een boffie
  Maar hoe ik het ook plooi of leg
  Als ik nog eens een boffie heb,
  Is het toch een bof met Pech

  Zanger, cabaretier en regisseur  Jan Hahn kwam in 1937 in dienst van de VARA . De man achter het personage Peter Pech was een zoon van een trambestuurder. Peter Pech kan gezien worden als onderdeel van de nieuwe koers van de VARA. De jonge radio-amateurs hadden veel succes met het brengen van dansmuziek, jazz en een optimistische kijk op het leven. De flauwe grappen van Peter Pech konden de  veel oudere luisteraars echter niet bekoren. Zij misten de revolutionaire boodschap waar hun geliefde zendstation om was opgericht.

  De populariteit van Peter Pech bracht zo de innerlijke tweestrijd van de VARA aan het licht. De socialistische omroep moest de volksgunst zien te bewaren zonder de traditionele rode familie voor het hoofd te stoten.  Het aantal VARA-leden groeide in deze periode toch sterk, mede door het amusement. (En dat terwijl het aantal leden bij de overige socialistische organisaties daalde). 

  De Tweede Wereldoorlog maakt een einde aan deze bloeiperiode. In 1940 zet de VARA  de samenwerking met Hahn vanwege bezuinigingen stop. Peter Pech verschijnt tijdens de oorlog nog regelmatig op het toneel, maar zal uiteindelijk voorgoed verdwijnen. Vanaf 1946 treedt Hahn opnieuw in dienst bij de socialistische omroep. Maar de tijden waren ook in de omroepwereld veranderd. Hahn werd met veel gedoe door de VARA ontslagen, en overleed vergeten in 1961. Peter Pech deed zijn naam zo uiteindelijk toch eer aan.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven