Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Rellen in de Afrikaanderwijk

 • rellenafrikaanderwijk vp
  De komst van de gastarbeiders zorgde voor spanningen in Nederlandse volksbuurten. In de Rotterdamse Afrikaanderwijk sloeg in 1974 de vlam in de pan.

  In augustus 1972 was het onrustig in de Rotterdamse Afrikaanderwijk. De volksbuurt werd voornamelijk bewoond door Zeeuwse en West-Brabantse havenarbeiders die er met hun familie een aantal decennia eerder hun intrek hadden genomen. De Rotterdamse haven groeide na de oorlog namelijk snel en er waren veel arbeidskrachten nodig. Zoveel zelfs dat de Zeeuwen en Brabanders met te weinig waren; er werd verder gezocht én gevonden. Zuid-Europeanen, Marokkanen en vooral veel Turken kwamen over om het zware werk te doen. Ongeschoold gingen ze aan het werk. Hun nieuwe huis bleek meestal een overvol logement te zijn, in de volksmond al gauw een “Turkenpension” genoemd.  

  Het boterde niet zo tussen de Nederlandse en Turkse arbeiders. Al snel klonk het dat de Turken kwamen om banen en huizen in te pikken, en dat terwijl pasgetrouwde Nederlandse stelletjes maar heel moeilijk woonruimte konden krijgen! En die Turken aten rare dingen, hun gemeenschappelijke keukentje stonk  en ze vielen bovendien de Nederlandse meisjes lastig - althans zo wilden de geruchten.


  Toen op 9 augustus een Nederlandse vrouw haar huis uit werd gezet ging al gauw het verhaal dat zij moest wijken voor alweer een “Turkenpension” en bleek de maat vol. “Onze” Afrikaanderbuurt mocht niet in handen van de buitenlanders komen! De volgende avond trok een demonstratieve stoet naar de Paarlstraat een straat met veel pensions.  Onder luid gejuich werden ramen ingegooid en al snel werd de deur van één van de huizen opengebroken. Er werden meubels op straat gezet en koelkasten uit het raam gesmeten. De volgende dag gingen de rellen door; maar nu waren het vooral opgeschoten straatschoffies die actie zagen en zich tegen de Turken keerden. De allochtonen daarentegen weigerden hun huis te verlaten uit angst er niet meer naar binnen te komen. Pas na een week greep de politie in, met behulp van de ME. Ruim 70 mensen werden opgepakt, waaronder 10 Turken. De rust keerde weer langzaam terug in de Afrikaanderwijk maar de rellen hadden grote gevolgen.

  De Rotterdamse rassenrellen, zoals ze bekend zouden komen te staan, legden bovenal onbegrip en een grote cultuurkloof bloot. De gemeente Rotterdam was wakker geschud en een maand later werd een voorstel aangenomen om via woningverdeling per woonwijk een maximum van 5% buitenlandse bewoners te hebben. Toen ook nog langzaam duidelijk werd dat de gastarbeiders in Nederland zouden blijven werd zo het begin van een multicultureel beleid geboren.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven