Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Staken volgens vakbond De Unie

  • de unie vp
    In 2015 besluit vakbond De Unie het stakingswapen neer te leggen. FNV en CNV willen zover niet gaan.

    ´Vakbond de Unie wil niet meer staken´ en ´Vakbond de Unie doet staken in de ban’ zijn slechts enkele krantenkoppen over een gebeurtenis die werkend Nederland versteld liet staan: een vakbond die besloot niet meer te gaan staken. Dit besluit werd tijdens de eerste ledenvergadering in 2015 genomen omdat staken volgens De Unie (een vakbond voor middelbaar en hoger personeel) een zinloos middel is, dat veel geld kost en overlast voor de consument veroorzaakt. Voorzitter Reinier Castelijn stelt dat de bond liever met werkgevers om de tafel gaat zitten dan staakt: er is veel uit onderhandelingen te halen. Bovendien stelt Castelein dat werkgevers in 95% van de gevallen de stakingen niet verdienen. Hoewel er altijd een paar uitzonderingen blijven die hardere acties behoeven, blijft de grondhouding van De Unie: ‘Wij staken niet meer’.

    Blijft staken in de eenentwintigste eeuw dan nog wel bestaan? Aan de stormvloed van reacties op het opmerkelijke besluit van de Unie te zien wel. Het Financiële Dagblad schrijft bijvoorbeeld dat de FNV het er niet mee eens is: ‘een vakbond die nooit staakt is als een tijger zonder tanden. Staken is de kern van vakbondsvrijheid en niet voor niets een grondrecht […]’ NU.nl rapporteerde dat vakcentrale CNV staken als een uiterst redmiddel blijft zien en het zoveel mogelijk wil vermijden, maar het niet uitsluit. In het algemeen hebben bonden aangekondigd in 2015 juist meer actie te willen gaan voeren om zo druk op onderhandelingen uit te oefenen.

    Staken lijkt dus nog geen verleden tijd te zijn. Dit is een stelling waar hoogleraar Arbeidsmarkt Ruud Muffels het ook mee eens is. In de Volkskrant schrijft hij dat het de vraag is welke dwangmiddelen niet-stakende arbeiders dan nog hebben. Volgens Muffels is staken vooral voor lager-opgeleiden een belangrijk middel om hun eisen kracht bij te zetten. Bij hoger opgeleiden is het stakingsmiddel minder noodzakelijk, omdat zij door hun bedrijfskennis niet zo gemakkelijk vervangbaar zijn. Zo hebben ze een betere uitgangspositie aan de onderhandelingstafel. Toch is ook de gunstige positie van de hoger opgeleide aan het verminderen: door de automatiseringsgolf ziet Muffels dat geschoold personeel vaker overbodig wordt. De positie van de hoger opgeleide wordt hierdoor onzeker. In de toekomst moet deze groep zich misschien ook weer op collectieve acties als stakingen gaan richten om hun posities te behouden. Die toekomst zal uitwijzen of Vakbond de Unie het zonder stakingen gaat redden of niet. 

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven