Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Teenagermuziek

  • kloetstokvp
    Het bestuur van de VARA vond teenagermuziek in de eerste instantie te ordinair, maar Tijd voor Teenagers bleek tien jaar lang een groot succes.

    Op 11 September 1959 zendt de VARA de eerste aflevering van het programma Tijd voor Teenagers uit. Joop Söhne, jeugdchef van de VARA, stelde voor om een platenprogramma te maken met “teenagermuziek”. Het idee, afkomstig uit de koker van producer Co de Kloet, kon aanvankelijk niet op bijval rekenen. Het bestuur van de VARA vond teenagermuziek namelijk te ordinair en vreesde voor het muzikale peil van het zendstation. Totdat Söhnes baas Ary van Nierop de verantwoording voor de komst van het programma op zich neemt. Hij bedenkt de naam Tijd voor Teenagers en belooft waar nodig de door De Kloet samengestelde playlist kritisch te beoordelen. Tot Söhne spreekt Van Nierop de legendarische woorden: “Laat die nozem zijn gang maar gaan”

    “Teenagermuziek”, zo noemde men  in de jaren vijftig rock ’n roll-muziek en de daarbij behorende cultuur. In de Verenigde Staten boekten artiesten zoals Elvis Presley, Paul Anka en de Everly Brothers enorme successen. Rock ‘n roll veroverde de wereld. Toch duurde het jaren voordat de rock ´n roll het achtergebleven Nederland bereikte. Maar in 1959 was het dan eindelijk zover. Tijd voor Teenagers was het eerste radioprogramma dat popmuziek de ether in stuurde. Dick van ´t Sant (onder pseudoniem Dick Duster), voorheen hoorspelacteur, presenteerde het met verve. Herman Stok maakte reportages en voerde redactie voor het programma.

    De eerste uitzending leidde tot een stormvloed aan reacties. Het programma  bleek enorm aan te slaan bij de Nederlandse jeugd. Ouderen waren zeer kritisch. De nieuwe muzikale trend was volgens hen van bedenkelijk niveau. Men vreesde dat de rock ‘n roll-cultuur met de excentrieke kleding en gewaagde danspasjes de goede zeden bedierf. Maar de kritiek van de liefhebbers van operette en kerkorgel deerde de jeugd en de VARA niet. In 1961 droeg presentator Dick Duster het stokje over aan Herman Stok. Het muziekprogramma was niet te stuiten en groeide uit tot een ongekend succes, het enige echte onvervalste programma voor alle Nederlandse teenagers. Tijd voor de Teenagers zou tien jaar blijven bestaan.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven