Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

De Ramblers en all that jazz

 • ramblersvp
  In 1934 contracteerde de VARA het jazzorkest de Ramblers. De artistieke leiding van de omroep zag jazz als ware volksmuziek.

  In 1934 contracteerde de VARA het jazzorkest de Ramblers. De artistieke leiding van de omroep zag jazz als ware volksmuziek. Vandaar dat de socialistische radiomakers het goed vonden dat het orkest de zaterdagavondprogrammering opluisterde met de van oorsprong Afro-Amerikaanse klanken. Deze muziekstroming was bovendien ontzettend populair onder de jeugd.

  Als veel gevraagd jazzorkest traden de Ramblers sinds hun oprichting in 1926 op in verscheidene uitgaansgelegenheden, maar soms ook voor de AVRO-radio. Daarnaast begeleidde het gezelschap Nederlandstalige artiesten met hun befaamde swingmuziek. En er werden hits gescoord, zoals Wie is Loesje?Het proces van Pietertje SwingDe Ramblers gaan naar Artis en Weet je nog wel die avond in de regen? In 1933 was het orkest voor het eerst te horen voor de VARA-microfoon, vanaf 1936 werden de Ramblers het vaste VARA-huisorkest.

  De Tweede Wereldoorlog breekt in 1940 uit, maar het orkest was niet van het podium te slaan. Dat terwijl toch meerdere joodse muzikanten deel uitmaakten van The Ramblers. Zo gingen zij op tournee om leden te werven voor de VARA. De bezetter verbood de omroep om jazz uit te zenden, omdat die uit Amerika kwam en erger nog, uit het zwarte deel van Amerika. In september 1941 viel het doek. De VARA hield op te bestaan en ging op in de Rijksradio, de latere Nederlandsche Omroep. De Ramblers verhuisden mee, maar het orkest werd gedwongen de joodse leden de laan uit te sturen. Als stil protest werd vaak opgetreden met lege stoelen op hun plekken. Het 'doorspelen' kwam De Ramblers desalniettemin duur te staan. Na de oorlog kregen ze een optreedverbod opgelegd. Maar hoewel een lichte geur van collaboratie aan het orkest bleef kleven, maakte het op 1 januari 1946 alweer zijn rentree. In de naoorlogse periode traden de Ramblers opnieuw in dienst van de VARA. Het  jazzcombo ondersteunde de VARA-programmering en vermaakte het volk tijdens de beroemde zomerfeesten van hun omroep. Wanneer orkestleider Theo Uden Masman in 1964 het dirigeerstokje neerlegt, gaat het muzikale gezelschap door onder de naam VARA-dansorkest.

  The Ramblers worden in 1974 heropgericht, en vinden onderdak bij de TROS. Zo komt het dat The Ramblers nu nog altijd te boek staan als een van de oudste dansorkesten ter wereld. En ze weten die wereld ook vandaag nog te plezieren met all that jazz.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven