Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Toynbee en Toynbee Hall

 • Toynbee en Toynbee Hall

  Sociaal werk avant la lettre

  Toynbee in Londen

  De Britse econoom Arnold Toynbee (1852-1883) introduceerde het begrip Industriële Revolutie in de Engelstalige wereld. Hij gaf niet alleen colleges over industrialisering en arbeidsverhoudingen, hij trok zich ook daadwerkelijk het lot aan van de arbeidersklasse. Toynbee was een groot voorstander van vakbonden en andere arbeidersorganisaties, en sprak ook regelmatig op arbeidersbijeenkomsten.

  In Oost-Londen richtte Toynbee bibliotheken op, en was hij betrokken bij allerlei vormen van sociaal werk. Het was zijn ideaal dat arbeiders en ‘rijken’ door elkaar zouden wonen. Hij stimuleerde zijn studenten om zich in de sloppenwijk Whitechapel te vestigen, waar zij dan ook betrokken werden bij allerlei educatieve programma’s. Een jaar na zijn dood openden geestverwanten Toynbee Hall, een vroeg soort wijkcentrum, dat nog altijd bestaat.

  Historicus Christianne Smit leidt Erik rond door Oost-Londen.

  Toynbee in Nederland

  Toynbees ideeën sloegen ook in Nederland aan. In het gastenboek van Toynbee Hall kun je de namen aantreffen van Emilie Knappert, de oprichtster van het eerste Volkshuis in Nederland, dat in Leiden de deuren opende in 1899, en van Jacques van Marken, die in Delft een woonwijk liet bouwen voor de arbeiders van zijn fabrieken.

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven