Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Wandelingen door het Agnetapark

 • agnetacolour
  Te voet door de geschiedenis onder leiding van auteur Jan van der Mast.

  De sociale ondernemer J.C. van Marken creëerde in 1882 zijn ‘lievelingsdenkbeeld’: een fabriekskolonie voor zijn Gistarbeiders. Tuinarchitect L.P. Zocher maakte het ontwerp voor het Agnetapark. Er werden 78 woningen gerealiseerd, en Van Marken ging te midden van zijn arbeiders wonen in Villa Rust Roest. Echtgenote Agneta groeide uit tot de Parkmoeder. Het park functioneerde als een kleine verzorgingsstaat met ca 400 inwoners. Arbeiderskinderen die er werden geboren, werden soms vernoemd naar het directie-echtpaar. De SDB van Domela Nieuwenhuis noemde het park smalend ‘de Gistrepubliek waar het echtpaar Van Marken als kleine koninkjes regeerden’.

  De 30e juli - de verjaardag van Van Marken - werd spectaculair gevierd als Gemeenschapsdag. Bij de laatste editie (1905) waren er 11 duizend bezoekers in het park. Zeepfabrikant William Lever was zo onder de indruk van de Delftse kolonie, dat hij in Liverpool voor zijn arbeiders zo’n tuinstad maakte: Port Sunlight. Inmiddels behoort het Agnetapark tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. 

  Schrijver Jan van der Mast, die in juni de roman ‘Agneta’ publiceerde en nu werkt aan een biografie over J.C. van Marken, organiseert regelmatig rondleidingen door het park. De eerstvolgende data zijn: za 28 en zo 29 november, za 12 en zo 13 december. Aanvang 14 uur. Lengte: twee uur. Kosten: 10 euro. Opgeven via 06-36484204 of per email: janvandermast@tele2.nl.

   

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven