Was te zien bij de VARA op

Was te zien bij de VARA op

Willem Katoen, Joseph Schmidt, Halbe Zijlstra

 • zomerfeest1936 vp
  Carel Zuil, Groningen

  Het leven van mijn vader is karakteristiek voor de emancipatie van de arbeidersklasse: in de jaren twintig vertrok hij uit de arme zuidoosthoek van Friesland naar de textielindustrie in Twente. Hij was timmerman bij de textielfabriek KWF in Hengelo, waar nog een zekere patriarchale toestand bestond: de arbeiders kenden de directeur (Willem Stork ,ook wel genoemd Willem Katoen) en de directeur kende zijn mensen. Mijn vader was actief in SDAP en PvdA . We hebben hele jaargangen van het tijdschrift WIJ (opvolger van de Notenkraker). Bovendien prachtig fotomateriaal van de beginjaren van de SDAP. Mijn vader heeft dit waarschijnlijk gekregen in 1936 toen hij trouwde en penningmeester van de Plancommissie (Plan van de Arbeid) was.

  Ik heb het niet van een vreemde dat ik lid ben van de PvdA, en gemeenteraadslid en wethouder in Ooststellingwerf ben geweest. Vlak voor zijn dood in januari 1986 kreeg mijn vader bij het 60-jarig bestaan van de VARA in november 1985 een plexiglas zuiltje. Dat hebben wij zorgvuldig bewaard. Hij was lid van de VARA vanaf de oprichting. Ik geloof dat hij toen zelf nog geen radio had. Ook vertelde hij vaak over het optreden van Joseph Schmidt op het VARA zomerfeest op Birkhoven bij Amersfoort in 1936. Daar zijn filmpjes van. Mijn ouders moeten tussen de massa zitten. Eind jaren vijftig stuurde hij een spoel voorzien van een thermometer naar de oude Drees..Deze bedankt hem via de Twentse editie van Het Vrije Volk.

  Mijn broer geboren in 1937 ging naar de 'arbeidersuniversiteit' de kweekschool. Ik ben in 1946 geboren en ging als enige uit onze straat naar het gymnasium, studeerde geschiedenis in Groningen en werd leraar aan een VWO/Havo in Oosterwolde (Fr) . Overigens was een van mijn leerlingen (een hele goede) Halbe Zijlstra...!!

  Ik zou nog veel meer over mijn ouders kunnen vertellen, die zich ingezet hebben voor een betere maatschappij en zich zo ingespannen hebben om hun kinderen een goede opleiding te geven.

   

Achtergrond

Over

Een serie over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland

Terug naar boven