Was te zien bij BNNVARA op

Was te zien bij BNNVARA op

Jolanda de Boer

  • jolanda-de-boer-aanklagers

    Jolanda de Boer is na haar rechtenstudie de raio-opleiding gaan doen met het idee rechter te worden, dat leek haar als meisje van het platteland wel een mooi beroep. Tijdens de verplichte stage bij het Openbaar Ministerie valt ze echter als een blok voor het vak van Officier van Justitie. Met name de dynamiek en de veelzijdigheid van de zaken maken dit vak uniek. Na de afronding van de opleiding is ze in 2001 bij het parket Amsterdam gaan werken. De eerste jaren heeft ze de meest uiteenlopende zaken aan zich voorbij zien komen, waarbij met name zeden- en jeugdzaken haar belangstelling hadden. “Een prachtige tijd, waarin ik ontzettend veel heb geleerd.” aldus De Boer.  Vervolgens heeft ze enige tijd fraudezaken gedaan, daarna is De Boer de zware criminaliteit gaan bestrijden. Als onderdeel daarvan heeft ze de afgelopen jaren een aantal liquidatiezaken gedaan. Sinds 2009 is ze zich gaan specialiseren in mensenhandelzaken. De omvang van dit probleem wordt wat haar betreft nog steeds onderschat: “Het is soms schokkend te zien hoe onze geciviliseerde samenleving haar ogen sluit voor de bestaande slavernijachtige praktijken". Door haar werk schurkt ze geregeld heel dicht tegen de actualiteit aan, en kan – hoe minimaal soms ook - daadwerkelijk invloed uitoefenen op onderwerpen die haar oprechte belangstelling hebben.

    Inmiddels heeft ze behoorlijk wat grotere en langlopende zaken gedaan, waaronder een aantal die op de nodige mediabelangstelling konden rekenen. De rechtszaal is dan haar podium, de samenleving haar  publiek. Pas als ze het gevoel heeft dat ze méér heb bereikt dan alleen een strafzaak voor de rechtbank brengen, kan ze tevreden zijn.

De aanklagers

Over

De Aanklagers is een documentaireserie van BNNVARA waarin die een unieke blik gunt in de wereld van de openbaar aanklager.

Terug naar boven