De Affaire Fotorolletje - 21-10-2015

 • De Affaire _ Srebrenica

  Val van Srebrenica

  DE FEITEN ACHTER 'DE AFFAIRE FOTOROLLETJE'

  Val van Srebrenica

  De ‘veilige’ enclave Srebrenica 1995.

  In juli kan Dutchbat niet voorkomen dat de enclave onder de voet wordt gelopen door Servische troepen. Met een gruwelijk resultaat tot gevolg. Duizenden moslimmannen en -jongens zijn ten dode opgeschreven, terwijl ze onder bescherming stonden van de VN. Twintig jaar na dato lijkt het boek Srebrenica nog steeds niet dicht te kunnen. 

   

  Fotorolletjes

  De dagen na de inval van de Serviërs zijn er door Dutchbat-militairen foto’s gemaakt van oorlogsmisdaden. In totaal zijn er in ieder geval drie rolletjes volgeschoten door twee verschillende Dutchbat-militairen. De rolletjes zijn in Nederland aan de militaire inlichtingendienst en de marechaussee overhandigd en in verschillende laboratoria ontwikkeld. Van de drie rolletjes zijn de cruciale foto’s, waarop de oorlogsmisdaden te zien zouden zijn, mislukt. Het vermoeden is uiteraard dat dit met opzet is gebeurd, maar in de mist rondom het fotorolletje van Srebrenica is het lastig de waarheid te achterhalen.  Is het rolletje per ongeluk mislukt of is het met opzet verknoeid?

   

  De kans bestaat dat het rolletje met foto’s mogelijk nooit verloren is gegaan. http://www.volkskrant.nl/binnenland/-fotorolletje-srebrenica-bestaat-mogelijk-nog~a4075692/

   

  Bewijs

  De vraag blijft natuurlijk of de legertop en de minister van Defensie toentertijd een genocide hadden kunnen voorzien, en in hoeverre ze er dus gebaat bij waren om bewijs hiervan te vernietigen.

  Inmiddels heeft Nederland in 2015 met enkele nabestaanden wel een overeenkomst bereikt over een schadevergoeding. Verklaringen van Dutchbatters liefst tezamen met heldere afdrukken van het fotorolletje van de geëxecuteerde moslimmannen, zouden onomstotelijk bewijs leveren dat de val van de enclave verwijtbaar is aan de Nederlandse defensie en daarmee de Nederlandse staat. Wellicht lijkt dit gegeven tot nog meer schadevergoedingen.

   

  Meer achtergrond: 

  Het fotorolletje revisited (ARGOS)

  http://www.radio1.nl/item/296710-Het-fotorolletje-revisited.html

  Een Dutchbatter maakte foto’s van oorlogsmisdaden door de Serviërs in Srebrenica . Een belangrijke fotorolletje dat werd veilig gesteld door de militaire inlichtingendienst, maar vervolgens verprutst in het laboratorium van de marine. Argos sprak twintig later opnieuw met alle hoofdrolspelers in dit verhaal.

  http://argos.vpro.nl/nieuws/het-fotorolletje-ligt-nog-ergens-in-een-archief

   

  2doc: Waarom Srebrenica moest vallen (HUMAN/VPRO)

  http://www.vpro.nl/programmas/2doc/2015/waarom-srebrenica-moest-vallen.html

  Had de internationale gemeenschap de verovering van de moslimenclave Srebrenica en de moord op de meer dan 8000 moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen kunnen voorkomen? Een team van Argos (Human/VPRO) ging op onderzoek uit, stuitte op nieuwe feiten en maakten er een documentaire van. 

   

  ZEMBLA maakte verschillende uitzendingen over Srebrenica. De eerste dateert van september 1995, kort na de val van de enclave.

  http://zembla.vara.nl/specials/srebrenica

   

  NOS-dossier over Srebrenica

  http://journalistiek.npo.nl/dossiers/srebrenica

  NPO Geschiedenis-dossier over Srebrenica http://www.npogeschiedenis.nl/dossiers/srebrenica.html

De affaires

Over

De Affaire is driedelig kwaliteitsdrama van BNNVARA, over drie spraakmakende affaires die de Nederlandse politiek heeft doorgemaakt.

Terug naar boven