De Pen & het Zwaard is een zesdelige docu-serie van BNNVARA waarin Fidan Ekiz onafhankelijke journalistiek in het buitenland onderzoekt.

De Pen & Het Zwaard

22-05-2016
Fidan reist naar Myanmar, waar een klein tv-station de dictatuur verslaat in een etnisch verscheurd land. Als Fidan aankomt in Myanmar, het voormalige Birma, is het de vooravond van de parlementsverkiezingen van afgelopen november. De militaire dictatuur heeft weliswaar beloofd de uitslag te respecteren, maar niemand weet of ze die belofte waar zullen maken. Er zijn sterke aanwijzingen dat het regime onder een hoedje speelt met een nationalistische factie van boeddhisten die uiterst gewelddadig zijn tegen de moslimminderheid in Myanmar. Daarmee zou de heersende elite doelbewust chaos creëren in het land en zo het democratiseringsproces weten te frustreren. Er is één televisiestation dat zichzelf tot doel heeft gesteld om te controleren of de verkiezingen eerlijk verlopen. De Democratic Voice of Burma (DVB) heet het en het zendt uit via satelliet vanuit Thailand. Daardoor kan het niet door de militairen uit de lucht worden gehaald. Journalist Than Win Htut heeft zichzelf en zijn mensen jarenlang voorbereid op deze belangrijke dag. In het hele land hebben ze burgers voorzien van smartphones en getraind hoe ze items moeten monteren en uploaden. Fidan is erbij op de dag van de verkiezingen. Met de meest eenvoudige middelen weet DVB elke onregelmatigheid in het uitgestrekte land live op televisie te brengen. Door op die manier letterlijk de macht te controleren weten ze af te dwingen dat de verkiezingen eerlijk verlopen. Maar de problemen van Myanmar zijn daarmee nog niet opgelost. De nieuwe democratische krachten hebben in het verleden weinig aandacht gegeven aan de moslims die slachtoffer werden van discriminatie en etnisch geweld. Zelfs journalisten van DVB durfden het onderwerp niet bij de naam te noemen uit angst voor represailles van de boeddhistische nationalisten. Maar in Sittwe, in een gesloten vluchtelingenkamp voor de Rohingya, woont een eenzame blogger die met zijn smartphone berichten de wereld instuurt over het lot van zijn mensen.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.