Aids: Vluchten kon niet meer

 • Aids: Vluchten kon niet meer

  Op 18 oktober 2012 was het precies dertig jaar geleden dat de ziekte aids haar intrede deed in Nederland. De allereerste, wereldwijd beschreven aidspatiënt was een Canadese steward. Hij had veel wisselende contacten, reisde de wereld rond, kreeg aids en stierf. In de VARA-documentaire wordt gekeken naar de Nederlandse situatie en in het bijzonder naar onze nationale luchtvaartmaatschappij. Wat gebeurde er met de stewards, pursers en het grondpersoneel van de KLM ten tijde van de aids-uitbraak?

  Het is voor het eerst dat in een Nederlandse documentaire nadrukkelijk wordt gekeken naar deze groep. Hoe werd hun mooie leven - de wereld van Peter Stuyvesant - ruw verstoord door een mysterieuze, angstaanjagende ziekte?

  In de documentaire komen veel betrokkenen aan het woord. Oud-KLM-medewerkers, artsen en nabestaanden laten zien hoe de ziekte toesloeg en wat de consequenties waren.

  Hoogleraar infectieziekten Joep Lange over de eerste patiënten, die hij in het AMC zag: ‘Wat me opviel aan die groep was dat het allemaal homomannen waren en dat velen bij luchtvaartmaatschappijen werkten, met name bij de KLM. Op zich niet verwonderlijk dat die stewards allemaal besmet werden, want die reisden de wereld over en hadden seks op verschillende plaatsen en brachten het virus mee.’

  Het is een documentaire van Hetty Nietsch en eindredacteur Marco Versluis.

  'Aids: Vluchten kon niet meer’ was in oktober 2012 te zien bij de VARA. Kijk de docu hier terug

Documentaires

 • noa t zuuje

  Nao 't Zuuje

  Het is de droom van iedere man, of in ieder geval van...

 • verlaten docu

  Verlaten

  Ieder jaar eindigen meer dan 35.000 huwelijken in een...

 • shame/fame

  Shame/Fame

  Door de komst van de smartphone en het digitale tijdperk ...

 • kuyt

  KUYT

    Het voetbaljaar van 2016-2017 was voor Dirk Kuijt het ja...

 • Meer docu's
Terug naar boven