De Bemoeizorgers

 • De Bemoeizorgers

  Het tweeluik 'De Bemoeizorgers' gemaakt door Hans Polak, gaat over een groep mensen, die het nooit zonder hulp kan rooien. Het is een vervolg op documentaire ‘Vervuild, vereenzaamd en verwaarloosd’ die de VARA in 2000 uitzond. Deze documentaire ging over GGD-medewerkers in Rotterdam die een menswaardig bestaan proberen te bieden aan cliënten die verkeren aan de rafelrand van de maatschappij: zwervers, eenzamen, prostituees, dak- en thuislozen, drank- en drugsverslaafden.

  In de media
  Toen ‘Vervuild, vereenzaamd en verwaarloosd’ in oktober 2000 was uitgezonden, schreef de Volkskrant: “Eenzaamheid, je gaat ervan naar de klote’, huilt een man. Als de GGD langskomt en aandacht geeft, gaat het even beter. Hoe hun leven verder loopt, toont de documentaire niet. Dat is jammer.’ En NRC Handelsblad schreef: ‘Hans Polak moet maar gauw teruggaan. Kan hij filmen of de GGD’ers in Rotterdam echt rafelrandinbrekers zijn, die eenzame maar gelukkige mensen zo snel mogelijk willen wegstoppen in een tehuis. En kunnen we direct zien of er een nieuwe dierenfamilie huist in de leunstoel van de muizenmevrouw.’

  Vervolg: De Bemoeizorgers
  Ruim tien jaar later ging Hans Polak inderdaad opnieuw naar Rotterdam. Hij filmde hoe het is gegaan met de vereenzaamde, vervuilde en verwaarloosde mensen, die in de eerste documentaire een rol speelden. Rode draad in de vervolg-documentaire is sociaal verpleegkundige Meta van der Schee van de GGD. Ook haar  collega’s Jos Jongeleen en Martin Daamen worden gevolgd. Ze kwamen allen ook in de eerste documentaire voor. Voor hen alle drie geldt dat ze in die tien jaar nog niets van hun enthousiasme en werklust verloren hebben. Zonder enige vorm van cynisme staan ze Rotterdammers terzijde die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen.

  Bekijk aflevering 1 

  Bekijk aflevering 2

  De Bemoeizorgers was in juni 2010 te zien bij de VARA.

Documentaires

Over

Documentaires zie je bij BNNVARA.

Terug naar boven