Ellen Blazer: Schitteren in de schaduw

 • Ellen Blazer: Schitteren in de schaduw

  Bijna twintig jaar lang was ze de eindredacteur van de inmiddels legendarische VARA-programma’s met Sonja Barend. Daarnaast stond ze aan de wieg van de nog altijd succesvolle kennisquizzen ‘Per Seconde Wijzer’ en ‘Twee voor Twaalf’. Met een plek op de achtergrond heeft ze nooit moeite gehad: programmamaker, regisseur en eindredacteur Ellen Blazer. Documentairemaker Coen Verbraak sprak met Ellen én met diverse collega’s over haar belangrijke rol in de Nederlandse televisiegeschiedenis.

  Ellen Blazer werd in 1931 geboren in Rotterdam. In de Tweede Wereldoorlog moest ze onderduiken: ze woonde van haar elfde tot haar veertiende jaar zonder haar ouders bij een gezin in Friesland. In de jaren vijftig begon ze bij de VARA, als scriptgirl voor regisseur Gijs Stappershoef. Ellen kreeg grote bekendheid vanwege haar formats voor quizzen als Willens en wetens en Per Seconde Wijzer, waarvoor ze samenwerkte met Theo Eerdmans en Berend Boudewijn. In het seizoen 1970-1971 verzorgde ze voor het eerst de samenstelling en regie van de kennisquiz Twee voor Twaalf.

  Tussen 1977 en 1996 presenteerde Sonja Barend wekelijks haar praatprogramma bij de VARA: eerst Sonja’s Goed Nieuws Show, later Sonja op zaterdag, Sonja op zondag enz. (in haar eigen woorden: ‘Sonja op alle dagen’). Bijna twintig jaar lang was Ellen de eindredacteur én steun en toeverlaat van Sonja. In 1996 nam Ellen vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid van Sonja en van de VARA. In 2007 won ze – samen met Sonja – een Ere Zilveren Nipkowschijf.

  Ellen Blazer overleed op 22 januari 2013 op 81-jarige leeftijd.
  (bron: hollanddoc)

  'Ellen Blazer: Schitteren in de schaduw' was in augustus 2011 te zien bij de VARA. Kijk de docu hier terug.

Documentaires

Over

Documentaires zie je bij BNNVARA.

Terug naar boven