Out There

 • Out There

  In de week vooraf aan de Olympische Spelen in Sotsji in Rusland, zond de VARA de tweedelige BBC-serie ‘Out There’ van Stephen Fry uit op Nederland 2. In deze tweedelige documentaire onderzoekt de Britse comedian/acteur Stephen Fry, zelf een homo-icoon, overal ter wereld hoe homoseksualiteit wordt beleefd. Hij trekt onder meer naar Oeganda, de Verenigde Staten, Rusland, Brazilië en India. Onderweg ontmoet hij homo's van alle slag, maar ook regelrechte homofoben en slachtoffers van homohaat. 

  Stephen Fry gaat in de eerste aflevering onder andere op bezoek bij Sir Elton John en diens partner. Hij praat met hen over hun homo-beleving, hun 'coming-out' en hun beslissing om samen een kind op te voeden. Ook ontmoet Stephen een Iraanse vluchteling die in eigen land de doodstraf riskeert wegens zijn geaardheid. In Oeganda, waar de doodstraf voor homoseksuele mensen eveneens op de politieke agenda staat, spreekt Fry politici en religieuze leiders die vierkant achter het wetsvoorstel staan. Daarnaast heeft hij een emotioneel gesprek met Stosh, een jonge lesbische vrouw die het slachtoffer werd van een 'corrigerende verkrachting'. Tot slot reist Stephen naar de Verenigde Staten, waar hij kennismaakt met de zogenaamde 'Reparative Therapy', een therapie die beweert de geaardheid van mensen te kunnen veranderen.
   
  In de tweede aflevering bezoekt Fry in Brazilië het parlementslid Jair Bolsonaro, die fel gekant is tegen gelijke rechten voor homo's. De Rus Vitaly Milonov strijdt in Rusland tegen de wet die ‘homopropaganda’ verbiedt. In India bestaat een bloeiende cultuur van travestieten.

  Out There was te zien op maandag 15 en dinsdag 16 augustus bij de VARA. 

Documentaires

Over

Documentaires zie je bij BNNVARA.

Terug naar boven