Uitgezet

 • Uitgezet

  De afgelopen tien jaar zijn vele duizenden kinderen uitgezet naar landen die ze zich niet of nauwelijks nog herinnerden. Hun ouders hadden in Nederland om politiek asiel gevraagd maar raakten uitgeprocedeerd. Ze kregen de keuze om vrijwillig te vertrekken in ruil voor geld of onder dwang door de Nederlandse overheid te worden uitgezet. Politiek verantwoordelijke bestuurders gingen ervan uit dat het goed zou komen met deze kinderen in het land van hun ouders. Maar hoe het ze daadwerkelijk verging na hun uitzetting is nagenoeg onbekend.

  Deze vraag is de aanleiding voor de vierdelige documentaireserie ‘Uitgezet’ van de VARA, waarin verslaggever Sinan Can samen met documentairemakers kinderen heeft opgezocht in Irak, Afghanistan, Angola, Armenië en Kosovo.

  Dankzij het Kinderpardon kunnen rond de 800 kinderen in Nederland blijven. Maar het overgrote deel zal toch worden uitgezet.

  De makers van ‘Uitgezet’ ontdekken dat de Nederlandse overheid - in de wens zoveel mogelijk uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten - het belang van kinderen uit het oog heeft verloren. De VARA wil met de serie laten zien wat de gevolgen zijn van het hedendaagse Nederlandse uitzetbeleid voor deze ‘Nederlandse’ kinderen

  De eindredactie van ‘Uitgezet’ is in handen van Kees Schaap (‘Veerboot naar Holland’, ‘Ik zie een verre reis’, ‘9/11: de dag die de wereld veranderde’, ‘Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap’, ‘ZEMBLA’).

  De kinderen:

  Achmed Karim, Irak, 16 jaar
  Sonya Heydari, Afghanistan, 11 jaar
  Agron Xhafa, Kosovo, 10 jaar
  Primrose Nagawa, Oeganda, 14 jaar
  Ahmed Bille Ali, Somalië, 18 jaar
  Arbesa Xhafa, Kosovo, 11 jaar
  Valy Dana, Afghanistan, 19 jaar
  Mario Ferreira, Angola, 13 jaar
  Milad Heydari, Afghanistan, 7 jaar
  Rita Ferreira, Angola, 11 jaar
  Marianna Bedrosyan, Armenië, 11 jaar
  Ali Naseri, Afghanistan, 13 jaar.

  De documentaireserie Uitgezet was in 2013 te zien bij de VARA. Kijk de uitzendingen hier terug.

Documentaires

Over

Documentaires zie je bij BNNVARA.

Terug naar boven