Vrijheid, gelijkheid, broederschap.

 • Vrijheid, gelijkheid, broederschap

  Liberté, égalité, fraternité: het beroemde motto dat de lijfspreuk van Frankrijk vormt. De leus werd geïntroduceerd tijdens de Franse Revolutie (eind 18e eeuw) en sinds die tijd worden debatten gevoerd over de betekenis en de bruikbaarheid van de drie termen. In april 2012 was bij de VARA een documentaire-drieluik te zien, waarin de vraag werd gesteld of het aloude ideaal van vrijheid, gelijkheid en broederschap in de 21e eeuw nog relevant voor ons is. Komt ons denken over de drie begrippen nog overeen met wat we er inmiddels aan wetenschappelijke kennis over hebben? 
  Politicoloog en presentator Pieter Hilhorst loodst de kijker in drie films van vijftig minuten langs een opmerkelijk scala aan verrassende en nieuwe wetenschappelijke inzichten, die ons denken over de samenleving veranderen. Veel van onze ideeën over de mens en de economie blijken namelijk achterhaald. 

  Aflevering 1: Vrijheid

  Aflevering 2: Gelijkheid

  Aflevering 3: Broederschap

   Nieuw boek!
  De documentaireserie wordt uitgezonden naar aanleiding van een nieuw boek. Op 13 mei wordt het nieuwe boek 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap' van Maarten van den Heuvel (o.a. eindredacteur EZ) gepresenteerd. In zijn boek onderzoekt hij welke rol oude waarden (vrijheid, gelijkheid, broederschap) uit de Franse Revolutie vandaag de dag nog relevant zijn.

  De documentairereeks was in 2014 te zien bij de VARA.

Documentaires

Over

Documentaires zie je bij BNNVARA.

Terug naar boven