• Over Dr. Ellen

  Over Dr. Ellen

  Wie is de knotsgekke psychiater Dr. Ellen? Lees hieronder haar bio!

   

  Wekelijks ontvangt de verknipte psychiater Ellen Goedkoop (Martine Sandifort) drie Nederlandse sterren op haar bank. De gesprekken houden het midden tussen fictie en werkelijkheid en geven zo een fris commentaar op de algehele psychologisering van Nederland.

  De bekende Nederlanders nemen in dit psychologisch universum een aparte plaats in. Iedereen op televisie moet vooral ‘dicht bij zichzelf blijven’.

  Waar ze vroeger probeerden hun leven zoveel mogelijk privé te houden, gloriëren ze nu vooral als ze zichzelf helemaal aan het publiek geven, inclusief privé-problemen. 

  Dr Ellen speelt met dit gegeven. Het is een fris commentaar op alle roddelprogramma’s waarin er op los wordt gepsychologiseerd. Dr. Ellen Goedkoop is de psychiater van de sterren.
  De bekende mensen op haar bank leggen hun diepste zielenroersels en angsten aan haar voor. Ellen is vooral psychiater geworden om zichzelf beter te leren begrijpen. Ze is zelf in feite een geestelijk wrak, diep ongelukkig en wanhopig op zoek naar een man. Tijdens de therapiesessies houdt ze zich niet echt bezig met de problemen van haar beroemde cliënten.

  Ze is eerder bezig met het verwerken van haar eigen frustraties.

  De interesse die ze toont voor haar bekende cliënten komt eerder voort uit het feit dat roddelen over sterren voor haar net zo leuk is als voor de gemiddelde kijker.

  Haar cliënten zijn stuk voor stuk bekende mensen die een deukje hebben opgelopen. We blijven altijd dicht bij hun eigen verhaal. Hoe actueler het verhaal hoe beter.

  De problemen, verhalen en waandenkbeelden die ze Ellen vertellen hebben dus altijd een basis in zaken die ze in de echte wereld hebben meegemaakt. Aan de opnamen ligt de waarheid ten grondslag.

   

  Ellen Goedkoop is in 1970 geboren in Amsterdam-Zuid en groeide op in alle rust, omringd met veel liefde en luxe. Haar ouders, een controversiële romanschrijfster en een beroemde psychiater, waren zielsgelukkig met kleine Ellen, hun enige kind.

  Ze hadden hoge verwachtingen van hun liefdesbaby. De ouders kwamen er al snel achter dat Ellen niet zo maar een kind was. Ellen had een bijzonder talent voor zingen, en diep in haar hart wilde ze niets liever dan Abba-ster worden en op Jazzballet. Maar dat was faux pas in de familie, Ellen moest studeren en haar vader opvolgen als psychiater. Ellen mocht uiteindelijk naar Kinderen voor Kinderen, maar hield dat niet lang vol omdat ze niet goed in de groep lag.
   
  Ellen was altijd al omringd door de Rich and Famous, haar ouders waren bevriend met onder andere Mies Bouwman, Ruud Lubbers en Herman van Veen. Tot diep in de nacht zaten de celebrities in de huiskamer, dronken ze wijn en gooiden ze hun problemen op tafel. Ellen, nieuwsgierig als ze was, luisterde mee vanaf de trap en maakte aantekeningen die ze doorverkocht aan de roddelbladen. Na een affaire van haar vader, scheidden haar ouders toen Ellen 15 was.

  Na een turbulente middelbare schoolperiode (gymnasium B, natuurlijk), ging Ellen medicijnen studeren aan de UVA, om zich later te specialiseren in de psychiatrie.
  Tijdens haar studie, waar ze zelf ook in therapie moest, is ze gediagnosticeerd als een narcistische persoonlijkheid. Dit soort mensen ziet andere mensen uitsluitend als servo-mechanismen om hun zelfbeeld te bevestigen.

  In Ellens geval zou dit te maken kunnen hebben met het wegvallen van de autoriteit van de vader (door de scheiding) waardoor het niet meer duidelijk was wat hoort en niet hoort, wat mag en niet mag. Hierdoor zou je deze autoriteit zelf moeten gaan invullen, wat eigenlijk niet kan, en wat daardoor angst tot gevolg heeft. Je zou dit lot kunnen verzachten  door artistiek bezig  te zijn.


  De studie verliep voorspoedig en Ellen studeerde cum laude af in Algemene Psychiatrische Wetenschapsfilosofie. Tenminste dat zegt ze. Daarna keerde ze de Psychiatrie toch de rug toe. Ze wilde haar hart volgen en volgde een toneelcursus, ging op showballet en deed iets met zingen en weinig kleren in een bar. Tot onvrede van haar ouders, die als de dood waren dat hun enige kind een randfiguur zou worden in de entertainmentbranche. Door te dreigen haar te onterven, stopte Ellen met haar dromen na te jagen.

  Ellen kreeg een prachtige stage als psychiater in spé bij één van de grote namen in de business, dankzij kennissen van haar vader.

  In 1998 opende ze haar eigen praktijk aan de Amsterdamse grachten, en nadat zij in 1999 empathiecurssusen gaf aan de Goede Tijden Slechte Tijden-cast werd ze alsnog een klinkende naam in de showbizz. Kort daarna overleed haar vader en nam ze zijn clientèle over. BN’er na BN’er belde aan haar deur voor hulp, van mensen als Bridget Maasland tot echte sterren als Sylvana Simons. Haar eigenzinnige werkwijze wordt geroemd. En bij Ellen onder behandeling zijn is een ware statusbuilder. Dat mag ook wel voor de door haar gehanteerde tarieven...

Over

Wekelijks ontvangt de verknipte psychiater Ellen Goedkoop (Martine Sandifort) drie Nederlandse sterren op haar bank. De gesprekken houden het midden tussen fictie en werkelijkheid en geven zo een fris commentaar op de algehele psychologisering van Nederla

Terug naar boven