Hans Dorrestijn

 • hans dorrestijn dr ellen

  De Nederlandse alleskunner Hans Dorrestijn (16 juni 1940) schrijft boeken, theatervoorstellingen en brengt zelfs CD’s uit. Vanaf 1973 maakte hij meer dan tien theatershows waarmee hij met succes door het land trok. Maar Dorrestijn heeft zijn landelijke bekendheid niet alleen aan zijn shows te danken. Het in 2007 uitgegeven boek ‘Dorrestijns vogelgids’werd een regelrechte besteller, in 2010 waren er al meer dan 50.000 verkocht.

  Maar ook de persoonlijke geschiedenis van Hans maakt hem bekend en bemind bij het Nederlandse publiek. De zwartgallige grapjas verheft zijn nare jeugd, depressies en hopeloze liefdes namelijk tot een kunst in zijn boeken en voorstellingen. Niemand kan beminnelijker vertellen over zijn mislukkingen bij de vrouwen dan Dorrestijn, en alleen hij weet een verhaal over de klei therapie tijdens zijn opname in een kliniek met zoveel zelfspot en humor te vertellen.

  Momenteel toert Dorrestijn langs theaters met zijn voorstelling ‘Buigen’, waarin hij voornamelijk oude nummers gebruikt. Daar merkt toch niemand wat van, aldus Hans zelf, ‘want een hit heb ik nooit gehad!’

  Geschiedenis

  Hans klopte bij mij aan, ‘dr. Ellen, alsjeblieft, maak me weer depressief’, smeekte hij wanhopig. Nouja, ik ben de beroerdste niet, en mannen depressief maken daar heb ik gelukkig ruime ervaring mee. Intensieve therapie dus weer, met de heer Dorrestijn. Hij staat bekend om zijn depressies en loopt dan ook al jaren bij mij in de praktijk. Wat ik met die man allemaal al niet meegemaakt heb, hij vindt het inktzwarte randje om de meest goudroze my little pony, dat kan ik je wel vertellen. Hij is ook niet weg te slaan uit de praktijk.

  Maargoed, ik ben natuurlijk niet de eerste de beste dus vanuit mijn expertise heb ik hem er bovenop geholpen, met als gevolg dat hij de laatste tijd irritant gelukkig is. De hele tijd vrolijk, lachen, fluiten, dat gedoe. Er komt dus geen creatieve noot meer uit die man, want het is typisch iemand die teert op ellende. Al zijn grappen gaan immers over zichzelf en zijn ellende, dat is bekend van depressieve mensen, het gaat altijd over henzelf, hoe voel ik me, hoe beleef ik het, hoe faal ik weer eens. Nooit eens vragen hoe het met de ander gaat, terwijl ook ik wel eens een kutdag heb. Enfin, ik denk dat ik hem eens goed moet confronteren met die depressieve doemdenker die echt nog wel in hem zit.

Personen

Over

Wekelijks ontvangt de verknipte psychiater Ellen Goedkoop (Martine Sandifort) drie Nederlandse sterren op haar bank. De gesprekken houden het midden tussen fictie en werkelijkheid en geven zo een fris commentaar op de algehele psychologisering van Nederla

Terug naar boven