Enkele reis naar het Kalifaat is een documentaire van BNNVARA over achterblijvers van familieleden die naar het Kalifaat vertrokken.

Enkele reis naar het Kalifaat

26-05-2016
Tot nu toe zijn zo'n 240 meisjes, jongens, mannen en vrouwen vanuit Nederland naar Syrië vertrokken om daar te strijden bij het IS-Kalifaat. We horen voor het eerst de verhalen van achterblijvers in Nederland. Openhartig praten zij over hun verdriet en onmacht en over de buitenwereld die aan dat verdriet en die onmacht twijfelt. Hoe hebben ze dit over het hoofd gezien? Hadden ze dit niet kunnen signaleren? Of hebben ze hun ogen gesloten omdat ze het niet wilden zien? Allemaal vragen die ook hen bezig houden en doen concluderen: had ik maar beter opgelet, had ik maar... De documentaire laat zien dat de motieven om uit te reizen heel divers zijn. Van avontuurzoekers tot opstandige pubers; van door een soort loverboys geronselde verliefde meisjes tot jongens die in Nederland al in criminele circuits opereerden. Ook toont het hoe mensen zijn geronseld en hoe kinderen van hun ouders zijn vervreemd. Hebben zij nog contact met hun kinderen en familieleden? Wat horen zij over het leven in het Kalifaat? Achterblijvers hebben weinig hoop hun kinderen en familieleden ooit nog terug te zien. En mochten ze terugkeren, vinden ze allemaal dat er niets anders op zit dan hen achter gesloten deuren te behandelen. Want wat voor mensen zijn ze, ginds in dat Kalifaat, geworden? Wat voor risico's kunnen ze opleveren?

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.