Vanaf 22 november om 22:20 bij BNNVARA op

Vanaf 22 november om 22:20 bij BNNVARA op

 • Over Floortje en de Ambassadeurs

  Floortje Dessing is terug met een nieuw programma: Floortje en de Ambassadeurs! In dit programma met in totaal vier afleveringen krijgt ze exclusieve toegang achter de normaal gesloten deuren van Nederlandse ambassades. Zo voorziet Floortje jou van een kijkje achter de schermen. Ze ontmoet vier markante ambassadeurs en draait een week lang met ze mee, zowel in hun persoonlijke leven als tijdens hun diplomatieke werk. Op deze manier volgt ze de ambassadeurs in én rondom de ambassade, op reis in 'hun' land en samen met familie in hun residentie. 

  Floortje: “Ik kom geregeld op een ambassade om een visum te halen en heb contact met ze wanneer ik risicovolle reis maak, maar verder is dit een wereld die voor mij relatief onbekend is. Toch zie ik in het nieuws steeds vaker berichten over ambassadeurs en diplomaten: dat ze op het matje worden geroepen, zoals in Rusland of zich moeten verantwoorden vanwege aanslagen in het land, zoals in Iran. Daar waar ze voorheen achter gesloten deuren opereerden, lijken ze steeds zichtbaarder te worden. Daarbij was de timing van onze reizen goed: ik was in Iran toen Donald Trump het nucleaire akkoord opzegde en in Rusland tijdens die spionnenaffaire. Het is fascinerend om van dichtbij mee te maken wat er dan op een ambassadeur afkomt.”

  In de vier afleveringen gaat Floortje op bezoek bij elke keer weer een verschillende ambassade. Zo bezoekt ze Susanna Terstal in Iran, Wouter Jurgens in Myanmar, Hans Docter, een Ambassadeur Bedrijfsleven en Ontwikkelingssamenwerken, en Renée Jones-Bos in Moskou. Ze bespreekt met hun gevoelige dossiers, zoals bijvooreeld de MH17-ramp, de vervolging van Rohingya's in Myanmar en de handelsbelangen van Nederland in Iran.

  Tijdens haar bezoek onderzoekt Floortje wat zulke gecompliceerde dossiers van de ambassadeurs vragen en wat hun persoonlijke drijfveren zijn in het werk. Ook gaat Floortje in op de volgende vragen: Hoe gaan ze als ambassadeur om met de gevoeligheden van hun handelen in vreemde culturen? Hoe moeilijk is het om zo ver uit de buurt van vrienden en familie te wonen? En wat betekent het om iedere paar jaar een nieuw leven op te moeten bouwen in wéér een ander land? 

  Floortje en de Ambassadeurs zie je vanaf donderdag 22 november om 22:20 bij BNNVARA op NPO 1. 

Floortje en de Ambassadeurs

Over

Floortje ontmoet markante Nederlandse ambassadeurs en geeft een uniek kijkje achter de schermen.

Terug naar boven