Tips, tricks en nog veel meer groens!

Duurzame mode

31-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Mode
Duurzame mode is kleding die gemaakt is met respect voor mens, milieu en dier.
De kledingindustrie is de op 1 na meest vervuilende industrie ter wereld. (na de olie-, kolen en gasindustrie). Zo heb je bijvoorbeeld voor een katoenen t-shirt 2700 liter water nodig.
Daarom is het beter om biologisch katoenen t-shirts te kopen. Brecht zocht naar duurzame kleding voor haar 12-jarige dochter in maat 152 en dat was erg moeilijk. C&A heeft kleding, tshirts en jeans met prints in maat 152 van biologisch katoen. In ons filmpje was Brecht in andere winkels gaan kijken. Bij H&M moet je goed opletten op de kleding waar groene labels aanhangen, dan is het duurzaam. Maar de vraag is dan, zitten er leuke ontwerpen bij die de tieners willen? Uit onze zoektocht blijkt dat maatje 152, de maat voor tieners, niet ruim voorziet in leuke duurzame mode. We doen graag een oproep bij deze om mode ontwerpers die duurzaam werken ook aan deze groep te denken. In de maatjes vanaf baby tot en met 148 en dan weer vanaf maatje XS en S en verder, is er wel leuke duurzame kleding te vinden.
Op de site van de Dutch Sustainable Fashion Week en in de App van Eerlijk Winkelen zijn winkelroutes aangegeven in diverse steden door heel Nederland waar je winkels kan vinden die duurzame mode verkopen of winkels waarvan delen van hun collectie duurzamer zijn geproduceerd. Er staan ook winkels op zoals bijvoorbeeld Claudia Strater en Esprit waar je expliciet moet vragen waar hun duurzame kleding hangt. Je hebt dus winkels die 100% duurzame mode verkopen zoals Nukuhiva en Brand Mission. Maar vraag goed na bij de winkels die op deze route staan: waar kan ik uw duurzame of duurzamer gemaakte kleding vinden in de rekken?
Een paar Apps die je kunnen helpen bij het vinden van geschikte merken en winkels zijn:
Het meest duurzame is om tweedehands kleding te kopen en in elke stad zijn wel tweedehands kledingwinkels. In Amsterdam heb je zelfs een Kledingbibliotheek waar je kleding kan huren voor een paar dagen of weken: LENA the fashion Library: www.lena-library.com
En zoals Brecht in het filmpje laat zien, kan je ook kleding uit je eigen kast laten oppimpen, of custom made maken door een kleermaker.
We hebben allemaal wel kleding waarvan je denkt, ik kan het niet meer dragen omdat het niet meer helemaal mijn maat is, of het is eigenlijk niet meer in de mode, maar je bent er nog heel erg aan gehecht. Een kleermaker kan heel vaak nog iets vermaken zodat je het toch weer kan dragen. Brecht is naar Kleermaker Anne Marie van der Veen in Zwolle gegaan die voor haar 3 rokjes, een jasje en blouse heeft vermaakt die Brecht allemaal weer kan dragen. Voor meer informatie ga naar het bedrijf van Anne Marie:
Je draagt elke dag kleding dus het is een gemakkelijke manier om je leven te verduurzamen en heeft een grote impact. Je kunt dus klein beginnen en zo je kledingkast verduurzamen.
Je schrikt toch als je hoort dat er per jaar in Nederland 130 miljoen kilo textiel wordt weggegooid bij het gewone huisvuil. Dus niet in de kledingbakken. Wat veel mensen niet weten is dat je kapotte kleding of textiel ook in de kledingcontainer mag gooien aangezien het kostbare grondstoffen zijn. Dat kunnen ze weer recyclen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.