Tips, tricks en nog veel meer groens!

Leven van de wind

30-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
windmolen
Brecht heeft al zonnepanelen op haar dak en vraagt zich af: past daar een windmolen naast? En hoeveel energie levert dat op? Kortom: kan ik leven van de wind?
Er zijn in Nederland zo’n 2000 windturbines op land. Die leveren samen genoeg energie om ongeveer 1,7 miljoen huishoudens van energie te voorzien. Windenergie op land en op zee levert ongeveer 5% van het binnenlands energiegebruik (cijfers: RVO 2013).
Wetenschapper Guido Bakema schreef het boek Alles over Windenergie. Hij neemt Brecht mee naar een windturbine bij Deventer. Die kan, op het moment dat ze ‘m bekijken, ongeveer 1000 stofzuigers van energie voorzien. 
Windmolen op je dak
De groene stroom die wordt opgewekt door Nederlandse windturbines kun je kopen bij een energiebedrijf. Maar, kun je ook je eigen windmolen op je dak zetten? Bij www.windchallenge.com ontwierpen ze de windleaf: een kleine windmolen voor particulieren of kleine bedrijven.
De stroom gaat naar de omvormer en daarna je stopcontact in. Je kunt dus direct stroom gebruiken van je eigen windmolen. Deze kleine windmolen is zo ontworpen dat ‘ie weinig geluid maakt.
Het verschilt per locatie of de windsnelheid daar genoeg oplevert voor je eigen windmolen. Bakema: “Aan de kust waait het harder dan in het binnenland. En, per jaar en zelfs per maand, scheelt het ook. Een goed jaar en een slecht jaar scheelt zo’n 20% in de stroomproductie door windenergie.”
Bij Brecht thuis is de windsnelheid ongeveer 4 meter per seconde. Daarmee kan ze jaarlijks zo’n 500 kWh per jaar opwekken met de windleaf. Windchallenge rekent haar in de uitzending voor dat ze daarmee in een jaar of 15 de aanschafprijs terug kan verdienen. Die som is echter gebaseerd op duurzame-energie-subsidies voor bedrijven, die je als particulier niet kunt krijgen. Voor Brecht als particulier is een opbrengst van 500 kWh per jaar niet voldoende om de aanschafprijs van de windmolen terug te verdienen binnen de verwachte levensduur van die windmolen.

Windpark
Het kan ook anders: investeren in een stukje windmolen. Dat deden ruim 1000 bewoners in Nijmegen. Zij realiseerden vorig jaar hun eigen windpark met vier windturbines.  Deelnemers konden voor 250,- euro certificaten kopen. Naarmate het harder heeft gewaaid, is er meer opbrengst en is er dus meer te verdienen. Bedoeling is dat een certificaat jaarlijks zo’n 7% rendement oplevert. Maar, zeggen deelnemers Ingrid Kerkvliet en Ineke de Jong, ze genieten ook van de aanblik van de windmolens en het gevoel dat ze daar gedeeltelijk de trotse eigenaar van zijn.
Tegenstand
Maar naast de fans van windturbines, zijn er ook tegenstanders. Rob Rietveld is voorzitter van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines. In de buurt van zijn woning in het noorden van het land zijn 45 grote windturbines gepland. Rietveld is daar kritisch over.
Geluidsoverlast is het grootse probleem, zegt Rietveld. “De normen in Nederland zijn veel slechter dan elders in Europa.  Elders in Europa zijn de verplichte afstanden tussen windturbines en woonhuizen veel groter. Hier is zo’n 350-400 meter afstand toegestaan.” Dat leidt tot 8% van de bewoners die ernstige geluidsoverlast melden. En dat is teveel, vindt Rietveld. Bovendien verpesten windturbines het landschap. Rietveld snapt niet dat op sommige plekken het hele landschap wordt volgepompt met een woud aan windturbines.
Volgens Rietveld moet de overheid beter vinger aan de pols houden. En bewoners moeten meer zeggenscha krijgen. “Wij moeten vanaf het begin van de plannen mee kunnen praten.”
Rijne Energie
Ook bij Brecht in de buurt blijken plannen te bestaan voor een klein park met duurzame energie. Inge Verhoef van Rijne Energie vertelt: “We zijn een samenwerkingsverband van bewoners en we willen in de Rijnenburg polder groene energie gaan opwekken met windmolens en zonnevelden.” Rijne Energie is nog in ontwikkeling, dus hoe het project er precies uit gaat zien is nog onbekend. Wie weet, kan Brecht samen met andere bewoners uit de buurt binnenkort zelf groene energie opwekken in haar eigen ‘achtertuin.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.