Was elke maandag om 19.20 uur te zien op

Was elke maandag om 19.20 uur te zien op

Op het bord van Ronald Giphart

  • bier-groenlicht

    Biertjes van kleine lokale brouwerijen zijn lekker, maar zijn ze ook goed voor het milieu?

    Kookboekenschrijvers Mascha Lammes en Ronald Giphart zijn fan van biertjes van kleine bierbrouwerijen. Ze drinken de microbrouwsels voornamelijk omdat ze het lekker vinden, maar doen ze hiermee misschien tegelijkertijd iets goeds voor het milieu?


    Gefrituurde kabeljauw in bierbeslag

    Ingrediënten

    • 4 stukken kabeljauw, elk 175 gr.
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • 200 gr bloem en extra om te bestuiven
    • 1 tl zout
    • 1 ei
    • 1 flesje bier, van 330 ml.
    • plantaardige olie, om te frituren
    • partjes citroen, om te garneren

     

    Bereiden

    Bestrooi de vis licht met zout en peper en bestuif met bloem.
    Zeef de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, breek het ei erin en voeg beetje bij beetje het bier toe onder voortdurend roeren om een mooi glad en luchtig beslag te krijgen.
    Haal de vis door het beslag, let erop dat hij helemaal bedekt is, en laat overtollig beslag wegdruppen. Frituur de vis in hete olie in 4 tot 5 minuten knapperig en goudbruin. Laat de vis uitlekken op keukenpapier en serveer hem warm met partjes citroen.

    Bron: Ainsly Harriott

    Op je bord – antwoord

    Microbrouwsels beter voor het milieu? Biersommelier Henri Reuchli (www.bierburo.nl) legt in brouwerij Maximus (http://www.brouwerijmaximus.nl/) uit dat er bij het maken van een biertje zoveel komt kijken dat de vergelijking tussen grote en kleine brouwers niet zo makkelijk te maken is. Kijk je naar water- en energieverbruik en verpakking dan scoren de grote brouwers iets beter. Als het gaat om transport dan slaat de wijzer uit ten gunste van de kleine brouwers: microbrouwsel worden vaker in de buurt van de bron gedronken. De bierdrinker zelf kan ook iets doen om het milieu een handje te helpen. Zo is bier van de tap, waarvoor het bier dus verpakt is in fusten, duurzamer dan bier uit flesjes. Let daarnaast op de temperatuur van je gerstenat: voorlopig niet aan het bier? Laat het dan lekker buiten de koelkast.

Artikelen

Terug naar boven