Was elke maandag om 19.20 uur te zien op

Was elke maandag om 19.20 uur te zien op

Op Je Bord met Frank van der Lende fervent pakjeskoker

 • koken met knorr

  Frank van der Lende maakt voor Groen Licht een culinair hoogstandje...namelijk wereldgerecht Risotto van Knorr. Lekker gemakkelijk, je kiest een pak, en koopt de ingrediënten die erin moeten, en dan heb je een maal. En Frank is niet de enige die kiest voor gemak. Knorr verkoopt maar liefst 20 miljoen pakken Wereldgerecht per jaar. En de favoriete smaak is de lasagna.

   

  Over Frank

  Frank is DJ bij 3FM. Hij presenteert op de vrijdag, zaterdag en zondag het programma Frank van der Lende van 19.00 – 22.00. Daarvoor presenteerde hij een middagprogramma op 3FM.Meer over Frank lees je hier

   

  Eten uit een pak en Questionmark

  Frank wil graag weten hoe duurzaam het is om bij het koken een pak te gebruiken. Charlotte Linnebank is directeur van Questionmark. Linnebank vindt dat Knorr de vegetarische variant op de voorkant moet zetten. Veel mensen volgen namelijk klakkeloos de aanbevelingen van Knorr. Daarnaast is Knorr niet echt duidelijk op de verpakking over de herkomst van de palmolie. Wel merkt ze op dat je bij gebruik van een pak heel efficiënt kookt omdat je niets weggooit.

   

  Knorr

  We gingen ook langs bij Knorr. Chef Anton Rinsema van Knorr kookt samen met Milouska een wereldgerecht. En op verzoek van Milouska de vegetarische variant. Anniek Mauser is Directeur Duurzaamheid Unilever en zij vertelt dat de palmolie wel duurzaam is geteeld. Maar dat dat beter op de verpakking moet komen. 

   

  Milieu Centraal

  Milieu Centraal keek op ons verzoek ook naar de pakken wereldgerecht en hieronder vind je hun bevindingen:

  Als je hetzelfde gerecht ‘los’ zou kopen en op maat koopt en kookt, is er weinig verschil tussen Knorr en niet Knorr gerechten. Duurzaamheid wordt dan vooral bepaald door de hoeveelheid en type vlees en herkomst van groente. Knorr geeft in zijn recept wel relatief hoge hoeveelheden vlees, waarvan je ‘op eigen houtje’ wellicht kleinere portiegroottes zou aanhouden. Een pak Wereldgerechten is wel een efficiënte manier om een maaltijd te koken en je hoeft zo geen voedsel te verspillen (het is dus goed afgemeten). We raden daarbij wel aan om regelmatig voor de vegetarische varianten te kiezen, minder vlees te gebruiken en/of groenten in de hoofdrol te zetten. Verder is het belangrijk dat je de verpakkingsmaterialen gescheiden weggooit.

   

  Voordelen:

  • Op maat geleverd, dus kans op verspilling van het eten is kleiner.
  • Knorr werkt voor 13 groenten en kruiden met het Unilever duurzaamheidsprogramma. Knorr-producten met het ‘Sustainability Parntership Knorr’ logo (zie onze Keurmerkenwijzer) geven aan dat minstens 50% van het product of 100% van het hoofdingrediënt volgens het duurzaamheidsprogramma van Unilever geteeld is. Het programma houdt in dat boeren aan de hand van elf indicatoren hun duurzaamheidsprestatie verbeteren. Er moeten eisen zijn op de thema’s als bodemgesteldheid, bestrijdingsmiddelen, biodiversiteit, energie, water en menselijk kapitaal. Voor de dierlijke ingrediënten zijn de eisen op dierenwelzijn beperkt. Unilever werkt momenteel wel aan verscherping van de eisen. Voor producten met vis zijn er geen eisen aan duurzame visvangst. NB: Uiteindelijk zit de meeste milieu impact in het vlees dat je bij het berecht bereidt en valt het wel of niet duurzaam zijn van de kruiden dan in de marge. Desondanks natuurlijk altijd beter om voor de kruiden een duurzame variant te kiezen dan een niet-duurzame.

   

  Nadelen:

  • De meeste gerechten bevelen relatief veel vlees en weinig groente aan. Op de website van Knorr geven ze vegetarische varianten, maar de vraag is of dit ook op de verpakking staat (dit hebben wij nog niet kunnen checken).
  • Een Knorrpak bestaat uit veel verpakkingsmateriaal, waardoor het bijdraagt aan de afvalberg. Belangrijk is het dan ook om de verschillende verpakkingen gescheiden in te leveren. Het pak bij papier/karton en de plastic zakjes bij het PMD.
  • Geen milieu, maar gezondheidsnadeel: kruidenmixen en marinades zijn vaak erg zout en de rijst/pasta is niet zilvervlies/volkoren.

   

  Om het even:

  • De meeste ingrediënten uit de Knorr pakjes moet je zelf thuis nog bereiden: het vlees moet je nog bakken, de pasta/rijst nog koken, en de groente ook nog koken en bakken. Dat is dus gelijk met als je alles zonder all-in-one pakket aanschaft. De Knorr kruidenmixen die erbij zitten zijn wel al in de fabriek bereid. Maar dat is vooral mengen en niet zozeer gaarkoken. Het zijn mengsels van olie, kruiden, zout of iets dergelijks. Of je die thuis of in fabriek mengt, scheelt niet echt in energiegebruik. Daarnaast bestaan de kruidenmengsels en marinades uit houdbare producten. Als je dezelfde ingrediënten zonder all-in-one pakket los aanschaft (losse pot zout, losse fles ketjap, losse paprikapoeder, etc) dan kun je dat wat je over hebt nog maandenlang gebruiken voor andere maaltijden. Dus qua verspilling is er niet echt verschil.
  • Gerechten met biefstuk hebben een heel hoge milieubelasting, gerechten met gehakt hebben ook relatie hoge milieubelasting (wel lager dan biefstuk), gerechten met varken en kip hebben nog altijd hogere milieubelasting dan gerechten met peulvruchten. Maar aangezien je die bij een eigen samengestelde maaltijd ook koopt, is het om het even. Wel zijn de aanbevolen hoeveelheden vlees bij Knorr hoog. 

  Ook voor de groente die worden aanbevolen op het Knorr pak, geldt dat de milieubelasting gelijk is als dat je hetzelfde gerecht van losse ingrediënten zou maken. Let wel op de herkomst van de groente. Bij de Argentijnse Beef Chimichuri staan bijvoorbeeld peultjes in het recept. Als je in de zomer peultjes uit Nederland koopt, is dat milieuvriendelijk. Als je daarentegen ingevlogen peultjes uit Kenia of Zimbabwe koopt, dan is de milieubelasting wel erg hoog. De groente- & fruitkalender kan je helpen om te kijken welke groente uit welk herkomstland in het seizoen is.

  Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

  Wijzig hier je cookie-instellingen

Artikelen

Over

Tips, tricks en nog veel meer groens!

Terug naar boven