Tips, tricks en nog veel meer groens!

Peuken

21-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2046 keer bekeken
  •  
Peuken
De oceaan zit vol troep en ook de stranden liggen er vol mee. Visgerei en plastic flesjes, maar in de top vijf van gevonden voorwerpen staan ook sigarettenfilters.
Sinds we niet meer in cafés mogen roken staan de rokers buiten. Peuken belanden dan al snel op de grond en via die weg in het water. Of in de maag van dieren. Resten van sigaretten kunnen dodelijk zijn voor vogels en vissen, die een peuk aanzien voor voedsel. Driekwart van de peuken belandt niet in de asbak maar op straat. Jaarlijks worden in Nederland meer dan 9 miljard peuken weggegooid. Per roker zijn dat er 6 tot 7 per dag. In sigaretten zit nicotine, maar ook pesticiden, lood en arsenicum. Als een peuk in het water wordt gegooid, vervuilt de tabak acht liter water. En het filter is van plastic, dus dat wordt helemaal niet afgebroken. Die filters zijn dus extra schadelijk voor het milieu. De natuur heeft tot wel twaalf jaar nodig om een sigarettenfilter af te breken. Voor het klokhuis van een appel is dat veertien dagen.
Een Amerikaans casino recyclet sigarettenfilters. Ze worden ingezameld en er wordt industrieel plastic van gemaakt. In Europa gebeurt dat nog niet. Onderzoekers pleiten voor een statiegeldsysteem voor peuken, maar daar zijn nog geen concrete plannen voor. Wél wordt er nagedacht over sigaretten met een losse filter die meermalen gebruikt kan worden. Of neem zelf een zakasbakje mee. Beter is de elektrische sigaret, dan heb je geen peuken en zelfs geen as. Je kunt natuurlijk nog beter stoppen met roken – maar dat had je zelf vast ook al bedacht. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.