Elke maandag om 19.20 uur op

Elke maandag om 19.20 uur op

Van het gas af: BAM Wonen komt groene kopers tegemoet

 • Van het gas af

  De familie Hassink wil Van Het Gas Af. Maar hun nieuwbouwwoning wordt binnenkort  opgeleverd mét een CV-ketel. Het is volgens bouworganisatie BAM niet mogelijk om dat te veranderen – terwijl het huis nu nog gebouwd moet worden.

  Evert Hassink vindt het zonde: hij wil zelf een warmtepomp laten installeren, maar moet dan straks éérst de CV-ketel uit het huis slopen. Maar de familie Hassink komt er niet uit met BAM. Evert, die werkt bij Milieudefensie, laat zich niet uit het veld slaan. Hij schakelt Groen Licht in. Presentator Elena Lindemans gaat met BAM in gesprek.

  BAM legt uit waarom het lastig is om de plannen tijdens de bouw te veranderen. Er is allereerst afgesproken in de bouwvergunning dat het huis straks verwarmd wordt via een CV-ketel. Die níet opleveren is niet mogelijk, zegt de bouworganisatie. Een woning moet namelijk bewoonbaar, dus ook met verwarming, worden opgeleverd.

  De gemeente Utrecht laat Evert begin mei weten, dat BAM wat haar betreft de woning zonder ketel mag opleveren. De gemeente zal dan niet handhaven.

  Maar BAM wil ook nadenken over de uitzonderingspositie van Hassink: als hij een alternatief krijgt aangeboden, wat betekent dat dan voor alle andere huizenkopers waarvoor BAM een grondgebonden nieuwbouwwoning bouwt?

  Het bedrijf bedenkt uiteindelijk een oplossing voor iedereen: alle kopers die hun nieuwbouwwoning verregaand willen verduurzamen kunnen voortaan gebruikmaken van het Aanvullend Individueel Energiepakket. Dit pakket is een aanvulling op de duurzaamheidsopties die BAM Wonen al standaard aanbiedt.

  Met het pakket kunnen kopers hun nieuw te bouwen huis op maat verduurzamen tot bijvoorbeeld een gasloze woning. Zo kan er een luchtwaterwarmtepomp worden geplaatst, extra zonnepanelen of vloerverwarming op alle verdiepingen. Dat leidt vaak ook tot lagere energielasten. Een persoonlijk verduurzamingadvies is vaak kostbaar maar wordt door BAM Wonen nu voor een veel lagere prijs (500,- euro) aangeboden. De kosten voor plaatsing van het duurzame alternatief zijn voor de koper.

Artikelen

Terug naar boven