Tips, tricks en nog veel meer groens!

Wasbare Luiers

02-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
wasbare luiers
Elk jaar verdwijnt er in Nederland 161 miljoen kilo aan luiers op de afvalberg; dat is zo’n 5 procent van ons totale huisvuil. Elk oogappeltje dat nog ‘in de luiers zit’ produceert per maand 22 kilo aan afval. Al deze luiers zijn nauwelijks te recyclen en verdwijnen samen met het restafval in de verbrandingsoven. En dat kan anders.
Het duurzame alternatief –  de wasbare luier – kampt met een imagoprobleem: veel ouders gruwelen bij de gedachte om katoenen doeken met de hand te moeten uitspoelen. Volgens Milieu Centraal behoort dat echt tot het verleden: ‘Vergeet de katoenen doeken en veiligheidsspelden. Tegenwoordig zijn wasbare luiers comfortabel en kleurrijk.’ De milieuorganisatie is daarom in samenwerking met Kaatje Katoen en verschillende gemeentes de pilot Mazzelkontjes gestart, om jonge ouders op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de moderne wasbare luier. Gemeente Breda had de primeur en inmiddels zijn ze in de Haarlemmermeer ook massaal aan de wasbare luier.
Samy Woliner is vader van Lauren, van één jaar oud. Toen Samy las over de pilot in Breda, hebben hij en zijn vrouw zich meteen aangemeld: ‘toen Lauren werd geboren, waren die luiers totaal onbekend terrein. En we zijn in die periode twee keer verhuisd, dus we hadden gewoonweg de tijd niet om over een alternatief na te denken. Maar in ons nieuwe huis hebben we zonnepanelen laten plaatsen. En toen dacht ik: wat is de volgende stap in duurzaamheid? Minder afval produceren. En toen las ik over Mazzelkontjes in Breda!’ 
Ouders die deelnemen aan Mazzelkontjes in Breda, kunnen een pakket wasbare luiers acht weken lang uitproberen en vervolgens de wasbare luiers tegen een gereduceerde prijs overnemen. De pilot in Breda was een groot succes  tweederde van de deelnemers gebruikt de wasbare luiers nog steeds. Dat is niet vreemd, want er zijn veel voordelen aan het gebruik van wasbare luiers. Zo vertelt Magreet Schrijvens van Milieu Centraal: ‘het gebruik is in al die jaren veel eenvoudiger geworden. De wasbare luier lijkt op een gewone wegwerpluier, met het verschil dat er een extra waterdicht broekje over een absorberend en binnenbroekje getrokken moet worden. De luiers zijn comfortabel voor het kindje en door verschillende drukknoopjes groeien ze mee. Veel ouders vinden grootste voordeel: de kostenbesparing. Per kind bespaar je gemiddeld 500 euro per luierperiode met de wasbare luier!’
Wél leveren de wasbare luiers iets meer werk op: gemiddeld moet je zo’n 1 à 2 wassen per week extra wassen. De luiers kunnen meegewassen worden met de gewone was, want het ergste vuil wordt opgevangen door een inlegvelletje, dat je apart wast of weggooit. Deze extra wassen doen niets af aan de milieuwinst. Als je kijkt naar de hele ‘levenscyclus’ van de luiers, stoten wegwerpluiers ongeveer 2,5 keer meer C02 uit dan wasbare luiers. Hierbij is ook rekening gehouden met het feit dat mensen soms op 40 graden wassen en soms op 60 graden, en de luiers drogen aan een droogrek. Zelfs als je gebruikmaakt van een droger stoten wegwerpluiers nog 1,5 keer meer CO2 uit dan wasbare luiers.
Een drempel voor veel ouders is de eenmalige investering: de startkosten voor een pakket wasbare luiers varieert tussen 500 en 700 euro. En dat is een flink bedrag. Daarom bieden verschillende leveranciers van wasbare luiers een proefpakket aan. Bij deelname aan de pilot Mazzelkontjes kan je een pakket tegen een gereduceerd tarief aanschaffen. Informeer hier  of jouw gemeente ook meedoet aan Mazzelkontjes.
Zijn er andere nadelen? Samy weet er één te noemen: ‘de luiers nemen best wat ruimte in. Van de zomer gingen wij kamperen en als je dan niet elke dag handmatig wilt uitspoelen, ja dan moet wel het hele pakket met zo’n 18 luiers mee in de auto. En dat paste gewoonweg niet! Dus nu gaan we maar een grotere auto kopen!’
Meer informatie over wasbare luiers vind je hier
Meer informatie over Mazzelkontjes van Milieu Centraal vind je hier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.