Was te zien bij BNNVARA op

Was te zien bij BNNVARA op

Bossche bollen

 • bosschebol_ppks

  Recept van Janny voor de perfecte Bossche bol

  Ingrediënten

  150 ml water
  75 g boter
  75 g bloem
  mespunt zout
  3 xl-eieren
  olie om plaat in te vetten, bloem om te bestuiven
  400 ml slagroom
  2 eetlepels suiker
  150 gram chocolade (puur) 

  Bereidingswijze:

  Verwarm de oven voor op 225˚C.

  Breng het water met de boter aan de kook. Neem de pan zodra de boter gesmolten is van het fornuis, voeg de gezeefde bloem in één keer toe en roer goed door. Zet de pan terug op het vuur. Laat het mengsel, al roerend, nog enkele minuten garen. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen (of schep over in een kom). Roer de eieren één voor één door het mengsel tot een glad en glanzend beslag.

  Smeer de bakplaat in met olie en bestrooi met een beetje bloem.

  Schep het soezenbeslag in een spuitzak met grote gladde spuitmond. Spuit 4 grote bollen op de bakplaat. Draai de oventemperatuur naar 210˚C en schuif de bakplaat in de oven bak de soezen in ongeveer 30 minuten gaar.

  Klop de slagroom met de suiker stijf. Vul een spuitzak met een gekarteld spuitmondje met de room. Hak de chocolade grof en doe de stukken in een kom. Plaats deze boven heet water zodat de chocolade smelt. Haal de kom van de pan. Haal de soezen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Knip of snijd de soezen aan de onderkant in zodat de soes met de spuitzak goed te vullen is. Spuit de room in de afgekoelde soezen en haal de soezen als laatste door de chocolade. Zorg dat de chocolade rondom de soes zit. Gebruik hier voor desnoods een lepeltje. 

  Trucjes en tips: 
  - Zorg dat de bloem goed gaart op het fornuis, anders kunnen de soezen niet goed rijzen.
  - Meng de eieren één voor één door het iets afgekoelde water boter bloemmengsel. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal in het beslag is opgenomen.
  - Verwarm de oven iets hoger voor dan de temperatuur waarop je bakt. Door het openen van de oven koelt de temperatuur van de oven enigszins en op deze manier compenseer je dat.

Recepten

Over

Paul gaat het gesprek aan met pubers en maakt ondertussen wat lekkers klaar!

Terug naar boven