Was te zien bij BNNVARA op

Was te zien bij BNNVARA op

Slakken

  • slakken-ppks

    Slakken uit blik zijn al gaar. Die hoef je alleen maar uit te laten lekken. Als je verse slakken gebruikt, kook ze dan eerst heel kort in kippenbouillon, Neem ze met een schuimspaan uit het kookvocht  en bestrooi ze met wat zeezout en versgemalen peper.

     

    Gefrituurde slakken

    Dit heb je nodig:

    18-24 slakken (afhankelijk van de grootte)

    3 lege borden:
    op 1 een laag bloem
    op 2  twee  losgeklopte eieren
    op3 een dikke laag panko (Japans paneermeel)

    Zonnebloemolie om te frituren

    Zo maak je het:

    Haal de slakken 1 vooreen door de bloem, dan door het losgeklopte ei en tenslotte door het grove paneermeel. Als je het vies vindt met je handen steek dan telkens een slak op een satéprikker en rol hem dan door bloem , ei en paneermeel.

    Verwarm de olie in een wok of zet de frituurpan aan. Frituur de slakkken met niet teveel tegelijk ongeveer 1 minuut in de hete olie Ze moeten goudgeel kleuren.

    Eet de slakken met een  een lekkere mayonaise

     

     

    Als je slakken een beetje eng vindt is dit een goeie manier om te starten. Je ziet ze niet en bovendien zijn ze al wat kleiner gehakt  en gemengd met knoflook kruiden en kaas.

     

     

    Slakkendriehoekjes
    Voor ca. 20 stuks

    Dit heb je nodig

    1 pakje diepvriesbladerdeeg
    12 slakken
    1 dikke of 2 kleine teentjes knoflook

    4 eetlepels geraspte Goudse kaas
    enkele takjes peterselie
    chilipeper, zeezout

     

    Zo maak je het:

     

    Verwarm de oven voor op 200 °C.                                      
    Laat de plakjes bladerdeeg los van elkaar ontdooien (laat het papiertje er nog even aan zitten).
    Hak de slakken grof en doe ze in een kommetje.
    Pel de knoflook en pers  boven de slakken uit. Meng dit met de kaas door de slakken. Hak de peterselie zo fijn als je kunt en meng ook door de slakken. Voeg chilipeper en zeezout toe. Niet teveel zout want de kaas is ook al zout).
    Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
    Neem nu telkens een plakje bladerdeeg en snijd het schuin doormidden. Je hebt nu 2 deegdriehoekjes. Schep een lepeltje van de slakken op het midden van elk driehoekje, wrijf een beetje water (met je vinger) op de rand van het deeg en vouw de driehoekjes over de vulling dicht. Druk de randen  van het deeg met je vingertoppen aan zodat je dichte gevulde pakketjes in de vorm van een klein driehoekje krijgt. Leg ze op de bakplaat, maar laat ze elkaar niet raken.
    Klop het ei los met een druppeltje water.
    Strijk met een kwastje het losgeklopte ei op de driehoekjes.
    Zet de bakplaat in de oven en laat de slakkenhapjes mooi goudbruin kleuren in ongeveer 20 minuten.
    Neem de bakplaat uit de oven en laat de slakkendriehoekjes op een rooster uitdampen.

     

     

    Het makkelijks is natuurlijk om een zakje kruidenmix te mengen met zachte boter. Maar wil je het vanaf scratch zelf doen volg dan deze stappen

    Slakken met knoflookboter
    12 stuks

    Di heb je nodig:

    12 slakkenhuisjes
    12 gare slakken

    1-2 tenen knoflook
    1 klein sjalotje
    75 gram zachte boter
    zout, peper
    4-6 steeltjes peterselie (4 als t grote stelen zijn, 6 bij kleine)

     

     Zo maak je het:

    Maak eerst de boter: Pel de tenen knoflook en pers ze boven de boter uit. Pel het sjalotje en hak het zo fijn mogelijk.
    Was de peterselie, breek de stelen er af en hak de blaadjes heel fijn. Meng peterselie en sjalot door de zachte boter.
    Breng op smaak met zout en peper.
    Doe de slakken in de huis en smeer de opening dicht met een lekkere klont boter.
    Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de slakken in schaaltjes en laat ze in enkele minuten heet worden en de boter smelten.

Recepten

Pauls Puber Kookshow

Over

Paul gaat het gesprek aan met pubers en maakt ondertussen wat lekkers klaar!

Terug naar boven