De historische dagelijkse talkshow

Christa Meindersma (21-02-2013)

21-02-2013

In het diepste geheim en met hulp van Nederlandse bodem zijn eeuwenoude manuscripten gered uit de Malinese stad Timboektoe. Islamitische opstandelingen dreigden de geschriften te vernietigen. De reddingsoperatie is maandenlang voorbereid en werd gesteund door het Prins Claus Fonds.

In het noorden van Mali zijn al veel cultuurhistorische artefacten in handen gekomen van Islamitische rebellen. Boeken, graftomben en andere documenten over bijvoorbeeld sterrenkunde zijn te gronde gericht. Met de manuscripten dreigde hetzelfde te gebeuren.

Koeriers
Het Prins Claus Fonds financierde de geheime operatie. 's Nachts zijn de manuscripten op allerlei manieren weggesluisd door koeriers. De manuscripten bevinden zich inmiddels op een veilige en onbekende locatie.

Timboektoe werd in de twaalfde eeuw opgericht en groeide uit tot een spiritueel en intellectueel handelscentrum in de islamitische wereld. De oudste manuscripten dateren uit de elfde, vijftiende en zestiende eeuw. 

Vanavond vertelt de directeur van het Prins Claus Fonds Christa Meindersma over deze bijzondere cultuurschat.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.