De historische dagelijkse talkshow

Marco Borsato (05-03-2013)

05-03-2013

Marco Borsato, ambassadeur van War Child, schrijft in een open brief aan de Volkskrant over de oorlogssituatie in Oost-Congo.

Onacceptabel lijden
Borsato, die Congo afgelopen week bezocht, vraagt zich af waarom er zo weinig aandacht is in de westerse media voor de oorlog die daar woedt:

'Maar wat moet er dan wel gebeuren om het onacceptabele lijden van de kinderen van Oost-Congo te stoppen? Hoeveel miljoenen moeten er sterven, worden verkracht, ontvoerd of verminkt, voor we de echte verantwoordelijkheid voelen om hier een halt aan toe te roepen?'

Rebellen
De afgelopen vijftien jaar zijn naar schatting 5,4 miljoen mensen omgekomen in Congo. Alleen in Oost-Congo zijn bijna 2 miljoen mensen op de vlucht voor het geweld, de helft daarvan is kind. Vorige week hebben Afrikaanse leiders een akkoord voor Oost-Congo ondertekend. Daarmee wordt de inzet van een VN-interventiemacht mogelijk, die een einde moet maken aan bijna 20 jaar strijd in het gebied. Maar omdat de rebellengroepen die in Congo vechten niet bij het akkoord betrokken zijn, is het maar de vraag of er werkelijk een einde komt aan de bloedige strijd. Vredesbesprekingen die in Uganda plaatsvinden hebben tot nu toe weinig opgeleverd.

Marco Borsato is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om zijn bezoek aan Oost-Congo en de schrijnende situatie daar te bespreken.

Volg Marco Borsato ook op Twitter.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.