De historische dagelijkse talkshow

Remco Breuker (02-04-2013)

02-04-2013

De gesloten communistische staat Noord-Korea heeft haar grootste kernreactor voor het eerst sinds 2007 weer gestart. Dat heeft het land vandaag bekend gemaakt. Hierbij gaat het om hun grootste nucleaire installatie Yongbyon.

De bedoeling is dat Noord-Korea al haar kernreactoren weer in beweging brengt. In zijn toespraak van afgelopen zondag zei de communistische leider Kim Jong-un dat 'het kernwapenarsenaal bedoeld is om potentile aanvallers af te schrikken en fungeert als basis voor de welvaart in het land'.

Kernbom
De plutonium-reactor Yongbyon werd zes jaar geleden gesloten als onderdeel van een overeenkomst die voortvloeide uit een ontwapeningsoverleg dat uiteindelijk vastliep. Als de installatie weer operationeel wordt, kan daarmee per jaar genoeg plutonium worden vervaardigd voor n kernbom.

Spanningen
Volgens Noord-Korea verkeren zij in oorlog met hun buurland Zuid-Korea. Sinds het land op 12 februari dit jaar een kernproef uitvoerde, zijn de spanningen tussen beide partijen hoog opgelopen. De Verenigde Staten (VS) stuurden gisteren nog gevechtsvliegtuigen naar Zuid-Korea. Kim Jong-un veroordeelde de actie van de VS.

Hoe serieus is de oorlogstaal van Noord-Korea? Hoe dreigend is de heropening van de kernreactor? Wat wil Noord-Korea hiermee bereiken? Vanavond praat Pauw & Witteman over de kwestie met hoogleraar Koreastudies van de Universiteit Leiden Remco Breuker.  

Volg Remco Breuker ook op Twitter.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.